L’aneguet lleig (2010)

Títol: L’aneguet lleig 2010

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: Cristina Garcia Prats

Il·lustracions: Cristina Garcia Prats

Editorial: Ediciones Octaedro

ISBN: 978-84-9921-104-6

Títol: L’aneguet lleig

Fórmules d’inici del conte: Ei, mireu aquesta ànega.”

PLANTEJAMENT:

Com comença? Un ànega a posat ous i les closques d’aquests es comencen a trencar excepte la d’un ou, que és diferent als altres.
Qui és el protagonista? L’aneguet lleig.
Com és?  Estrany, amb les plomes grises i força lletjot, estrafolari i amb un plomall que sembla una escombra.
On viu? Al costat d’un estany.
Que fa? ? Van a l’estany a nedar i l’aneguet lleig en forma de pilota es tira a l’aigua i esquitxa a l’ànega més presumida de totes i aquesta l’escridassa.

NUS:

Què passa? Tothom se’n riu de l’ànec per que és molt lleig i per que a ensopegat amb el niu d’una ànega i quasi trenca els ous i la mare la perseguit donant-li cops amb el bec. L’aneguet lleig es queda nedant tot sol a l’estany.
Quin problema? Com que l’ànec no és igual que els seus germans el discriminen i se’n riuen i ell decideix marxar.
On passa? En un estany.
Quan passa?

DESENLLAÇ:

Com acaba? L’aneguet busca un nou llac on viure tranquil, el troba s’hi acosta poc a poc a aquella aigua tan fresca i cristal·lina.
Com se soluciona el problema? L’aneguet es veu reflectit a l’aigua, perquè sent una veu com si li digues que es miri i llavors veu a un ànec i no s’adona que és ell fins al cap d’una estona.
Fórmula d’acabament del conte: Abans era un pollet petit de cigne i ara que ja ha crescut s’ha convertit en un cigne gran. Sent molta molt alegria.”.

 

PERSONATGES

  • L’aneguet lleig: L’aneguet lleig és el protagonista del conte. És un ànec que viu al costat d’uns aiguamolls. En el conte ens surt descrita com un aneguet que no vol ningú per ser diferent. És un aneguet lleig i mon gros, el més lleig de tots els germans. Té les plomes molt fosques i grans. Des de què és petit, sempre ha estat marginat i tots els animals que ha anat coneixen l’han fet fora i se l’hi n’han rigut, i va decidir marxar ven lluny on ningú el conegués. Fins que va arribar el dia que es va fer gran i és va convertir el un bonic cigne de plomes blanques.
  • La mare ànega: La mare ànega és la mare del aneguet lleig i dels seus germans. Feia dies que covava els ous per igual, quan va veure que un dels ous era diferent dels altres el va seguir covant una mica més de temps fins que va sortir l’aneguet lleig. Però la mare el troba bonic, però l’aneguet fa algunes coses que li fan passar vergonya.
  • Les altres ànegues: Són amigues de la mare ànega, la van a veure un per veure els fills de la mare ànega, quan de sobte veu que tots els aneguets han nascut excepte, aquell ou tant gran i gruixut. És aleshores quan diu que a ells una vegada la van enganyar i li van posar un ou de gall d’indi, això significava que no nedaria. Però la mare ànega no li va fer cas i el va seguir covant.
  • L’ànega més empolainada: És l’ànega més presumida de totes. Quan la mare ànega porta els ànecs a nedar, tots entren a poc a poc menys l’aneguet lleig que entra esquitxant a l’ànega presumida, i aquesta l’escridassa davant de tots.
  • Els bells ocells: Els veu volar per sobre seu i ell voldria ser com a ells, però ell creu que mai ho conseguirà.

 

ANÀLISI PARATEXT

  • GENERAL

Aquest conte tradicional de Hans Christan Andersen és una adaptació de Cristina Garcia Prats (2010), les il·lustracions també pertanyen a Cristina Garcia Prats (2010). Aquesta informació és visible a la coberta i a la portada del conte.

En el conte no trobem ningun indicador sobre el destinatari del llibre. Abans de la portada del conte hi podem trobar els agraïment que fa l’autora a diferents persones, una frase de l’autor C.G. Jung i finalment, un text on i diu el que li agrada a l’autora d’aquest llibre.

A cada pàgina i surt una frase petita i la resta es una fotografia de les figures fetes amb plastilina.

La tipografia és gran i utilitza lletra de pal, les pàgines estan numerades

  • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb plastilina, amb e fons negre i amb colors molt vius.

Les figures són senzilles i a les imatges i surten pocs elements.En la portada veiem l’ aneguet lleig  observant unes fulles de color groc. La imatge de la portada és del fons tot verd i l’aneguet està en un primer pla de color blanc i taronja.

8-copia

En aquesta imatge veiem la mare ànega, l’ànega més presumida i l’aneguet lleig. Aquesta imatge pertany al moment en que l’ànega més presumida escridassa a l’aneguet lleig per que la mullat mentre saltava l’aigua, i és en aquell precís moment que la mare s’avergonyeix del seu fill.

En la il·lustració, però, només és veu la mare ànega, amb l’ànega més presumida i l’aneguet lleig . Per tant, podem concloure que el text requereix menys importància que la il·lustració, ja que a la il·lustració els dona més informació que el text.

Per concloure, podríem dir que el llibre creiem que està indicat per nens a partir de 4-5 anys, per la senzillesa de les figures de plastilina i per la tipologia utilitzada.11

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s