L’aneguet lleig (2008)

Títol: L’aneguet lleig, 2008

Autor: Antoni Dalmases

Il·lustracions: Bernat Cormand

Editorial: Cruïlla

ISBN: 9788466123259

Títol: L’aneguet lleig

Fórmules d’inici del conte: A la granja hi a enrenou: els aneguets ja han nascut! Però l’últim de trencar l’ou és un ànec llargarut.

PLANTEJAMENT:

Com comença? Ens explica que han nascut uns aneguets i que un d’ells és molt diferent. Com que veu que tothom el tracten diferent decideix marxar del corral.
Qui és el protagonista? L’aneguet lleig.
Com és?  Lleig i llargarut.
On viu? En un corral a ka granja.
Que fa? es veu diferent que els seus germans i marxa de la granja.

NUS:

Què passa? Passa una temporada amb els ànecs del pantà però venen els caçadors i els maten i l’aneguet decideix marxar a un lloc més tranquil, desprès es troba un gat i una gallina que el conviden a casa seva però com no sap pondre ous ha de marxa, aleshores es topa amb un pagès que li fa festes i el mima i s’emporta l’aneguet lleig a casa seva, però el pagès te tres fills que juguen amb l’aneguet i li fan mal, cansat també marxa de la casa del pagès.
Quin problema? No troba el lloc adient on viure.
On passa? Al pantà, a casa del gat i la gallina i a casa del pagès.
Quan passa?

DESENLLAÇ:

Com acaba? L’aneguet va a parar a un estany on hi ha cignes, aixeca el vol i en veure’s reflexat a l’aigua s’adona que és igual de bonic que ells, els cignes s’acosten a ell i li diuen que es molt bonic. A partir de llavors l’aneguet lleig viu a l’estany amb els cignes feliçment.
Com se soluciona el problema? L’aneguet lleigs s’adona que és un bell cigne i es queda amb els altres cignes de l’estany.
Fórmula d’acabament del conte: “En el món tothom té un lloc: cal trobar-lo a poc a poc.”

PERSONATGES

 • L’aneguet lleig: L’aneguet lleig és el protagonista del conte. És un ànec que viu en un corral. En el conte ens surt descrit com un aneguet que ningú vol per ser diferent, ja que és  lleig i llargarut. Des de què és petit, sempre ha estat marginat i tots els animals que ha anat coneixen l’han fet fora i se l’hi n’han rigut, i va decidir marxar ven lluny on ningú el conegués. Fins que va arribar el dia que es va fer gran i és va convertir el un bonic cigne de plomes blanques.
 • Germans de l’aneguet lleig: Els germans van trencar la closca abans que el seu germà, sempre l’han tractat malament pel simple fet de ser diferent.
 • Ànecs salvatges: Viuen en un gran llac i en veure’l, el troben tan lleig que no poden estar de dir-li i se’n riuen d’ell però uns caçadors els maten.
 • La gallina i el gat: La gallina i el gat viuen en una casa. Ells li fan veure al gat com s’hi està de bé en aquella casa, havent-li dit això li demanen que pongui un ou i que mioli, però ell els intenta explicar que no pot, però ells no ho entenen, i l’aneguet decideix marxar.
 • El granger: El troba abandonat i el mima i li fa carícies i se’l emporta cap a casa.
 • Els fills del pagès: quan el pagès port l’aneguet a casa ells i comencen a jugar però li acaben fent mal i l’aneguet s’acaba escapant.
 • Els cignes: són unes aus precioses i són les que li diuen a l’aneguet lleig que ell és un preciós cigne.

NATURA

 • Neu: La neu cobreix tot el paisatge de blanc.
 • Glaç: L’aneguet lleig ha de donar voltes a l’aigua per a que no és glaci però com que fa tan de fred, el forat cada vegada és més petit i com que no es pot moure ell també és glaça fins que un camperol trenca el glaç amb el seu esclop i el salva.
 • L’aigua: Es veu reflectit a l’aigua i veu que ja no és un aneguet lleig.

OBJECTES

 • No hi ha cap objecte.

 

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquest conte tradicional escrit per l’autor Antoni Dalmases (2008). Les il·lustracions són de Bernat Cormand (2008). Aquesta informació és visible a la coberta i a la portada del conte.

En el conte no trobem ningun indicador sobre el destinatari del llibre. Tampoc hi ha pròleg ni dedicatòries. No trobem fragmentació de títols però si paginació.

El text està justificat i les pàgines s’alternen entre text i il·lustració.

La tipografia és mitjana i no utilitza lletra de pal sinó lletra lligada.

 

 • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb colors apagats.

Els dibuixos són complexos i les imatges no estan sobrecarregades.El dibuix ocupa una part petita de la pàgina, en el marge dret de baix de la portada, el dibuix mostra la cara de l’aneguet lleigs, amb els ulls i el bec. Aquest està pintat amb colors càlids que passen desapercebuts.  L’aneguet de la portada destaca per estar en un primer pla i sol.

15a

En aquestes imatges podem observar l’aneguet lleig està mirant al gat i a la gallina. La imatge està representada amb colors càlids i fa destacar per sobre de tot el color vermell del bec de la gallina.

Aquesta imatge representa el moment en que l’aneguet es troba al gat i a la gallina i  el conviden a casa seva. Per tant, podem concloure que el text requereix més importància que la il·lustració, ja que no tenen coherència i ens aporta molta més informació el text.

Per concloure, podríem dir que el llibre creiem que està indicat per nens a partir d’uns 8 anys en amunt ja que el fet de que el llibre tingui una mida tan petita i que el dibuix de la portada sigui més aviat auster ens porta a creure que aquest llibre està adreçat a nens i nenes grans.

16a

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s