L’aneguet lleig (2005)

Títol: L’aneguet lleig 2005

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: Discobole, SL

Il·lustracions: Francesca Chessa

Editorial: Edicions 62

ISBN: 8429756906

Títol: L’aneguet lleig

Fórmules d’inici del conte: “Hi havia una vegada, un estiu de calor, una mare ànega que covava els seus ous.”

PLANTEJAMENT:

Com comença? Comença descrivint l’entorn (el lloc on la mare ànega vivia) i explica com aquesta, ha tingut set aneguets petitons, però l’últim  surt diferent i a causa d’això, és el blanc de bromes i dels insults de tothom fins i tot de la seva mare i decideix marxar lluny de casa seva.
Qui és el protagonista? L’aneguet lleig.
Com és?  Gros i gris.
On viu? Vora el mur d’un antic castell, als marges d’un canal.
Que fa? Neda molt bé però com que és diferent als seus germans aquests li fan bromes i l’insulten per això decideix marxar lluny de casa seva.

NUS:

Què passa? L’aneguet lleigs arriba a un aiguamoll on viuen unes ànegues salvatges que el conviden a viure amb elles. L’aneguet lleigs s’hi troba bé fins que un bon dia uns caçadors arriben a l’estany i maten a algunes oques i ànegues de l’aiguamoll, espantat l’aneguet lleigs marxa d’allí. Desprès de donar toms uns dies l’aneguet lleig arriba a una petita cabana on viu una senyora gran en companyia d’un gat i una gallina, aquesta accepta l’aneguet i espera que li doni ous pensant-se que és una ànega, però l’aneguet cansat de viure a la cabana avorrit i odiat pel gat i la gallina marxa en busca d’aventures. En arribar l’hivern l’aneguet casi mor congelat en l’estany però un pagès el salva i se l’emporta a casa, l’aneguet s’espanta molt en arribar en aquella casa ja que els fills del pagès volen jugar amb ell i marxa corrents espantat. Aleshores torna a l’estany i intenta sobreviure entre els matolls espessos sota les fulles per no morir congelat i al cap de poc ja va arribar la primavera.
Quin problema? No troba el lloc adient on viure.
On passa? A l’aiguamoll, a la cabana i entre els matolls de l’estany.
Quan passa? Durant l’estiu la, tardor i l’hivern.

DESENLLAÇ:

Com acaba? En arribar la primavera l’aneguet obra les ales, i poc a poc aconsegueix aprendre a volar tot sol, volant arriba a un estany i en mirar el seu reflex sobre l’aigua descobreix que s’ha convertit en un cigne esplèndid i que ja ningú és riu d’ell perquè era un aneguet lleigs, ara sàvia que era un bell cigne i poc a poc és va anar acostant als altres cignes de l’estany que el van acceptar amb alegria i admiració..
Com se soluciona el problema? L’aneguet lleigs s’adona que és un bell cigne i es queda amb els altres cignes de l’estany..
Fórmula d’acabament del conte: I és va quedar amb ells per sempre més.”

 

PERSONATGES

 • L’aneguet lleig: És un cigne. Primer és un ànec lleig, gros i gris; després es converteix en un cigne bell i esplèndid. Viu amb els seus germans i la seva mare vora el mur d’un antic castell, als marges d’un canal, però marxa perquè allí no l’estimen. Marxa de casa perquè es mofen d’ell per ser diferent i es passa un any buscant un lloc on poder quedar-se a viure. Durant el seu viatge coneix a molts animals i li passen aventures. Al final descobreix que en realitat no era un ànec lleig sinó que és un gran cigne bell i esplèndid i els altres cignes l’accepten al seu estany.
 • La mare ànega: És una ànega que ha estat mare. Viu vora el mur d’un antic castell, als marges d’un canal. Té vuit ànecs però un d’ells és diferent, primer creu que és un gall d’indi però com que nada molt bé veu que no ho és, aleshores el porta a veure la vella ànega francesa i aquesta li diu que aquell aneguet està tarat. Ella s’estima l’aneguet lleig però com tothom l’insulta al final s’avergonyeix d’ell i desitja que marxi.
 • Els germans: Són els set germans de l’aneguet lleig. Macos, amb bona salut i s’assemblen al seu pare. Viuen vora el mur d’un antic castell, als marges d’un canal. Fan bromes i insulten a l’aneguet lleig.
 • La vella ànega francesa: Vella, respectada pels animals i els humans i porta una cinta vermella lligada a la pota dreta. Viu al galliner. Li diu a la mare ànega que el seu vuitè ànec està tarat.
 • Les ànegues salvatges: Són ànegues salvatges. Viuen a l’estany. Desixen a l’aneguet lleig viure al seu estany amb la condició que ell no es vulgui casar amb cap d’elles.
 • La vella: És una senyora gran que mima i cuida els seus animals. Viu a la cabana. Deixa a l’aneguet lleig viure amb ella, el seu gat i la seva gallina a la cabana i espera que l’aneguet li doni ous.
 • El gat:  És una bèstia grossa i pèl-roja. Viu  a la cabana. Deixar-se mimar per la vella. No vol que l’aneguet visqui a la cabana.
 • La gallina: És una lloca grassa i blanca de potes curtes i fortes. Viu a la cabana.  Vol deixar-se mimar per la vella i fer molts ous rodons i blancs. No vol que l’aneguet visqui a la cabana.
 • Pagès: És un home pagès. Viu en una casa. Salva a l’aneguet de morir congelat a l’estany, trenca el glaç, allibera l’aneguet de l’aigua glaçada, l’embolica amb una bufanda de llana i se l’emporta cap a casa.
 • Els Cignes: Ocells molt bonics amb el coll llarg. Viuen en un estany. A la tardor emigren al sud i més tard, a la primavera coneixen l’aneguet lleigs i el deixen viure amb ells per sempre.

NATURA

 • Neu: La neu cobreix tot el paisatge de blanc.
 • Glaç: L’aneguet lleig ha de donar voltes a l’aigua perquè no és glaci però com que fa tan de fred, el forat cada vegada és més petit i com que no es pot moure ell també és glaça fins que un camperol trenca el glaç amb el seu esclop i el salva.
 • L’aigua: Es veu reflectit a l’aigua i veu que ja no és un aneguet lleig.

 

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquest conte tradicional escrit per Hans Christian Andersen, l’adaptació es escrita per l’autor Discobole, SL (2005). Les il·lustracions són de Francesca Chessa (2005). Aquesta informació és visible a la portada del conte.

En el conte no trobem ningun indicador sobre el destinatari del llibre. Tampoc hi ha pròleg ni dedicatòries. No trobem fragmentació de títols però si paginació.

El text està justificat i les pàgines s’alternen entre text i il·lustració.

La tipografia és mitjana i no utilitza lletra de pal sinó lletra lligada.

 • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb colors vius.

Els dibuixos són simples i les imatges no estan sobrecarregades.

El dibuix ocupa tota la pàgina, en el marge dret de baix de la portada és pot veure el nom del autor, el dibuix mostra la cara de l’aneguet lleig en mig d’un camp feliç. Aquest està pintat amb tonalitats de color fred.  L’aneguet de la portada destaca per estar en un primer pla i sol i destaca el blanc per sobre del verd.

14a

En aquesta imatge podem observar l’aneguet lleig que està mirant la seva mare i els seus germans. La imatge està representada amb colors vius i fa destacar per sobre de tot el color blanc i la grandiositat de la mare ànega.

Aquesta imatge representa el moment en que l’aneguet naix i els germans ja el comencen a discriminar. Per tant, podem concloure que el text requereix més importància que la il·lustració, ja que no tenen coherència i ens aporta molta més informació el text.

Per concloure, podríem dir que el llibre creiem que està indicat per nens a partir d’uns 8 anys, ja que, el fet de que el llibre tingui una mida tan petita i que el dibuix de la portada sigui més aviat auster ens porta a creure que aquest llibre està adreçat a nens i nenes grans. El text té una gran importància i en tot el llibre s’intercala el text amb la il·lustració.

17a

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s