L’aneguet lleig (1997)

Títol: L’aneguet lleig 1997

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: Mercè Escadó i Bas

Il·lustracions: Francesc Capdevila

Editorial: La Galera, S.A.

ISBN: 84-246-1462-3

Títol: L’aneguet lleig

Fórmules d’inici del conte: És l’estiu. El blat és daurat i la civada, verda.

PLANTEJAMENT:

Com comença? Un ànega a posat ous i les closques d’aquests es comencen a trencar excepte la d’un ou, que és diferent als altres.
Qui és el protagonista? L’aneguet lleig.
Com és?  Gros i lleig.
On viu? Entre unes fulles de repalassa al costat d’una casa vella. 
Que fa? Surt del ou i comença a nedar amb facilitat a diferència del seus germans que els costa molt mantenir-se rectes a l’aigua per tal d’intentar flotar.

NUS:

Què passa? Que la mare l’ensenya als diferents animals del estable i tots veuen que no es fill seu, i el comencen a discriminar i a picar-lo fins fer-lo fora de la granja.
Quin problema? Com que l’ànec no és igual que els seus germans el discriminen i se’n riuen i ell decideix marxar a buscar la seva família real en un lloc lluny de casa on ningú el conegui.
On passa? En un aiguamoll, en una cabana, a casa d’un camperol i en un jardí amb pomeres i lilàs on li passen diferents successos amb diferets animals i diferents persones.
Quan passa? A la primavera, la tardor i l’hivern.

DESENLLAÇ:

Com acaba? L’aneguet està cansat que tot el món el rebutgi i aleshores decideix anar a uns aiguamolls on troba uns ocells que són molts bonics, ell si acosta perquè prefereix que el picotegin els cignes abans que les gallines de la granja, els cignes estan nedant als aiguamolls.
Com se soluciona el problema? L’aneguet és posa a dins l’aigua i quan es pensa que els ocells el començaran a picar li es igual i és quan es veu reflectit a l’aigua i llavors s’adona que és un cigne molt bonic, al qual tothom estima i ningú descrimina.
Fórmula d’acabament del conte: Quan era aneguet lleig, mai m’hauria imaginat que arribaria a ser tan feliç”.

PERSONATGES

 • L’aneguet lleig: L’aneguet lleig és el protagonista del conte. És un ànec que viu al costat d’uns aiguamolls. En el conte ens surt descrit com un aneguet que ningú vol per ser diferent. És un aneguet lleig i molt gran, el més lleig de tots els germans. Té les plomes molt fosques i grans.Des de què és petit, sempre ha estat marginat i tots els animals que ha anat coneixen l’han fet fora i se l’hi n’han rigut, i va decidir marxar ven lluny on ningú el conegués. Fins que va arribar el dia que es va fer gran i és va convertir el un bonic cigne de plomes blanques. És aleshores quan tos els nens que li donen pa i la resta d’animals l’estimen i no el fan fora del llocs per ser lleig.
 • La mare ànega: La mare ànega és la mare del aneguet lleig i dels seus germans. Feia dies que covava els ous per igual, quan va veure que un dels ous era diferent dels altres el va seguir covant una mica més de temps fins que va sortir l’aneguet lleig, i encara que ningú no el volgués per ser diferent ells sempre el defensava davant dels animals que el despreciaven, però a mida que anaven passant els dies també creu que el millor que podria fer l’aneguet lleig és marxar ben lluny.
 • Germans de l’aneguet lleig: Els quatre germans va trencar la closca abans que el seu germà, estaven meravellats en veure aquell món tan gran que havien de descobrir. La seva mare els va portar a nedar i a rentar-se als aiguamolls, s’adona que no és un ou de gall d’indi, ja que és l’únic que mou les potes amb harmonia a diferència del seus germans, que els costa molt.
 • L’oca més vella del corral: És una oca, que és amiga de la mare ànega, la va a veure un per veure els fills de la mare ànega, quan de sobte veu que tots els aneguets han nascut excepte, aquell ou tan gran i gruixut. És aleshores quan diu, que a ella una vegada la van enganyar i li van posar un ou de gall d’indi, això significava que no nedaria mai aquell aneguet. Però la mare ànega no li va fer cas i el va seguir covant.
 • Els animals del corral: Quan els aneguets han quedat ven nets, desprès de rentar-se a l’aiguamoll, els va  portar al corral a presentar els seus fills  als altres animals. Els animals en veure l’aneguet lleig, el rebutgen, dient-li que és estrafolari i desmanegat i tot dient-li el piquen.
 • Ànecs salvatges: Viuen en un gran aiguamoll i en veure’l, el troben tan lleig que no poden estar de dir-li, però per sort desprès el deixen tranquil, però al cap d’un parell de dies, passen volant per sobre d’ell i li diuen si vol anar amb ells per que faci amistat amb unes oques bosqueroles. Però en aquell precís moment se senten dos trets i els ànecs cauen morts a l’aigua.
 • Els gossos: Els gossos rastregen entre els jonc i les canyes quan de sobte troben a l’aneguet lleig amb el cap sota l’ala, se’l miren de fit a fit i se’n van sense tocar-lo.
 • La vella: Fa molt mal temps, l’aneguet veu una cabana i decideix quedar-s’hi a dormir, li demana permís a la vella i ella li deixa perquè és pensa que és una ànega o pondrà ous.
 • La gallina i el gat: La gallina i el gat viuen amb la vella. Ells li fan veure al gat com s’hi està de bé en aquella casa, havent-li dit això li demanen que pongui un ou, però ell els intenta explicar que no pot, però ells no ho entenen, i l’aneguet decideix marxar.
 • Els bells ocells: Tenen uns llargs colls i fan uns crits peculiars mentre estenen les ales per marxar a terres més càlides. A l’aneguet l’agradaria marxar amb elles però ell veu que com que és tan lleig no el voldran i decideix no marxar.
 • El camperol: Veu que l’aneguet s’ha quedat atrapat al glaç. Trenca el glaça amb el seu esclop i se’l emporta cap a casa seva. L’aneguet es reviscola.
 • Els fills del camperol: Quan l’aneguet es reviscola, els infants volen jugar amb ell, però ell s’espanta pensat que duen males intensions i comença a corre per casa fent un gran terrabastall i finalment, va veure la porta una mica oberta i es va escapar.
 • La mestressa: Quan la mestressa veu tot aquell enrenou decideix intentar agafar-lo juntament amb els seus fills, però acaben tots a terra els uns sobre els altres, excepte l’aneguet que fuig com pot i torna a cap a la neu.
 • Els tres cignes: Quan veuen a l’aneguet el van a buscar i l’aneguet s’hi acosta, ell es pensa que el mataran a cops de bec, però és aleshores quan es veu reflectit a l’aigua i veu que ja no és un aneguet lleig sinó tot el contrari, és un cigne com a ells. Els tres cignes s’hi acosten i l’amanyaguen.
 • Els nens i nenes: Van a veure els cignes del aiguamoll, quan de sobte criden, n’hi ha un de nou més bell i més jove. Aleshores l’aneguet se’n recorda de tot el que a passat fins arribar a ells.

NATURA

 • Vent : Com que el vent és tan fort quasi no pot ni caminar i decideix passar la nit en una cabana.
 • Tardor: Cauen les fulles i l’aneguet veu com les aus més belles comencen a marxar a terres més càlides.
 • Hivern: Comença a fer fred i l’aneguet s’ha quedat sol.
 • Neu: La neu cobreix tot el paisatge de blanc.
 • Glaç: L’aneguet lleig ha de donar voltes a l’aigua per a que no és glaci però com que fa tan de fred, el forat cada vegada és més petit i com que no es pot moure ell també és glaça fins que un camperol trenca el glaç amb el seu esclop i el salva.
 • Primavera: Tot floreix i l’aneguet és troba més fort que mai i troba als tres cignes.
 • L’aigua: Es veu reflectit a l’aigua i veu que ja no és un aneguet lleig.

OBJECTES

 • No hi ha cap objecte.

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquesta conte tradicional de Hans Christan Andersen, és una adaptació Mercè Escadó i Bas (1997). Les il·lustracions són de Francesc Capdevila (1997). Aquesta informació és visible a la coberta i a la portada del conte.

En el conte no trobem ningun indicador sobre el destinatari del llibre. Tampoc hi ha pròleg ni dedicatòries. No trobem fragmentació de títols ni paginació.

El text està justificat i les pàgines s’alternen entre text i il·lustració.

La tipografia és mitjana i no utilitza lletra de pal sinó lletra lligada.

 • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb colors freds, excepte la imatge del animals del corral que són colors càlids, alterna  blaus, verds, marrons, però tots són d’una gamma apagada.

Els dibuixos són senzills i les imatges sempre estan sobrecarregades de fulles llarges de jons o de canyes, ja sigui de color verd fosc o de marró.

En la portada veiem l’ aneguet lleig que marxa del grup d’ànecs que estan neden a l’aiguamoll, que són els seus germans, i els mira de reüll, com si volgués anar amb ells però no pot perquè no ,l’estimen per ser tan lleig i deferent d’ells.

La imatge de la portada és tota de diferents tonalitats de color marró (les plomes del ànecs, els joncs, les canyes i l’herba de terra), on hi destaca el blau de l’aigua, el blau clar del cel i el blanc de l’aneguet lleig i que sigui més gran que els altres, ja que la seva posició és més propera.

6

En aquesta imatge veiem la mare ànega observa com els seus fills trenquen les closques del ous, excepte l’ou més gran, que encara no l’ha trencat.

L’ànega està a sobre del niu on a estat covant els ous i rodejada d’herbes altes i d’una casa vella. Aquesta imatge pertany al moment del trencament de del closques i quan veu que l’ou més gran encara no s’ha trencat i l’oca més vella li diu que l’han posat un ou al niu que no és seu i el que a de fer és deixar-lo estar. Però l mare ànega decideix covar-lo fins que trenqui l’ou i desprès ja veurà el que fa.

En la il·lustració, però, només és veu la mare ànega amb el aneguets recent  sortits del ou. Per tant, podem concloure que el text requereix més importància que la il·lustració, ja que no tenen coherència i ens aporta molta més informació el text. Per concloure, podríem dir que el llibre creiem que està indicat per nens a partir de 7 a 10 anys, per la senzillesa il·lustracions i els colors.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s