L’aneguet lleig (1993)

Títol: L’aneguet lleig 1993

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: Francesca Carmona

Il·lustracions: Jonathan Langley

Editorial: Edicions Junior

ISBN: 84-478-0074-1

Títol: L’aneguet lleig

Fórmules d’inici del conte: Era una fosca nit de tempesta, bufava un vent furiós procedent de les muntanyes.

PLANTEJAMENT:

Com comença? Una gran tempesta ha portat un ou de més al niu de la mare ànega, encara que veu que no és seu decideix covar-lo i cuidar-lo fins que neixi. Les closques es van anar trencant poc a poc, excepte la del setè ou, que tarda uns quants dies més en trencar-se. Quan els aneguets petits i la mare veuen al setè fill s’espanten i corren a amagar-se de lleig que era. Però tot i així la mare se l’estimava molt i el defensava davant dels animals que se’n reien. L’aneguet cansat de tots els animals que se’n riuen del seu aspecte decideix marxar lluny de casa.
Qui és el protagonista? L’aneguet lleig.
Com és?  Gros, gris i amb unes potes i uns peus més grans que les dels seus germans.
On viu? En un niu. 
Que fa? L’aneguet decideix marxar del niu perquè tots els animals se’n riuen i ell ja està cansat de ser la riota de tots.

NUS:

Què passa? Que la mare l’ensenya als diferents animals del estable i tots veuen que no es fill seu, i el comencen a discriminar i a picar-lo fins fer-lo fora de la granja.
Quin problema? No troba el lloc adient on viure, ja que alla on va hi ha problemes.
On passa? Al pantà, a la cabana ruïnosa, la casa del granger.
Quan passa? A la primavera, la tardor i l’hivern.

DESENLLAÇ:

Com acaba? L’aneguet està cansat i es posa a dormir durant el que queda d’hivern i quan es desperta a la primavera, va a un estany i veu unes aus molt boniques, que resulten ser uns cignes. Els cignes li van dir que ell era el seu germà i va ser aleshores quan es va veure reflectit a l’aigua i va veure que era un cigne preciós.
Com se soluciona el problema? L’aneguet es queda a viure amb els seus germans cignes a l’estany.
Fórmula d’acabament del conte: Segurament aquell d’allà dalt és el meu fill!- els deia als seus aneguets des de llavors, sempre que veia un cigne volant dalt del cel.”

 

PERSONATGES

 • L’aneguet lleig: L’aneguet lleig és el protagonista del conte. És un ànec que viu en un niu. En el conte ens surt descrit com un aneguet que ningú vol per ser diferent, ja que es gris, gros i amb les potes i els peus molt grans. Des de què és petit, sempre ha estat marginat i tots els animals que ha anat coneixen l’han fet fora i se l’hi n’han rigut, i va decidir marxar ven lluny on ningú el conegués. Fins que va arribar el dia que es va fer gran i és va convertir el un bonic cigne de plomes blanques.
 • La mare ànega: La mare ànega és la mare del aneguet lleig i dels seus germans. Feia dies que covava els ous per igual, quan va veure que un dels ous era diferent dels altres el va seguir covant una mica més de temps fins que va sortir l’aneguet lleig, i encara que ningú no el volgués per ser diferent ells sempre el defensava davant dels animals que el despreciaven.
 • Germans de l’aneguet lleig: Els sis germans van trencar la closca abans que el seu germà,en veure’l es van espantar.
 • Els animals de la granja: Els animals del corral en veure l’aneguet lleig, el rebutgen, dient-li que és molt lleig.
 • Ànecs salvatges: Viuen en un gran llac i en veure’l, el troben tan lleig que no poden estar de dir-li i se’n riuen d’ell.
 • La vella: És una senyora gran que viu en una cabanya ruïnosa. Quan veu l’aneguet la primera cosa que li pregunta és si sap pondre ous.
 • La gallina i el gat: La gallina i el gat viuen amb la vella. Ells li fan veure al gat com s’hi està de bé en aquella casa, havent-li dit això li demanen que pongui un ou i que mioli, però ell els intenta explicar que no pot, però ells no ho entenen, i l’aneguet decideix marxar.
 • El granger: Veu que l’aneguet s’ha quedat atrapat al glaç. Trenca el glaç per salvar la vida a l’aneguet lleig  i se’l emporta cap a casa seva per a que reviscoli.
 • Els tres cignes: Quan veuen a l’aneguet el van a buscar i l’aneguet s’hi acosta, ell es pensa que el mataran a cops de bec, però és aleshores quan es veu reflectit a l’aigua i veu que ja no és un aneguet lleig sinó tot el contrari, és un cigne com a ells. Els tres cignes s’hi acosten i li diuen que són els seus germans i es queda a viure al llac.

NATURA

 • Hivern: Comença a fer fred i l’aneguet s’ha quedat sol.
 • Neu: La neu cobreix tot el paisatge de blanc.
 • Glaç: L’aneguet lleig ha de donar voltes a l’aigua per a que no és glaci però com que fa tan de fred, el forat cada vegada és més petit i com que no es pot moure ell també és glaça fins que un camperol trenca el glaç amb el seu esclop i el salva.
 • Primavera: Tot floreix i l’aneguet és troba més fort que mai i troba als tres cignes.
 • L’aigua: Es veu reflectit a l’aigua i veu que ja no és un aneguet lleig.

 

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquest conte tradicional és una adaptació de Francesca Carmona (1993). Les il·lustracions són de Jonathan Langley (1993). Aquesta informació és visible a la coberta i a la portada del conte.

En el conte no trobem ningun indicador sobre el destinatari del llibre. Tampoc hi ha pròleg ni dedicatòries. No trobem fragmentació de títols ni paginació.

El text està justificat i les pàgines s’alternen entre text i il·lustració.

La tipografia és mitjana i no utilitza lletra de pal sinó lletra lligada.

 • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb colors vius.

Els dibuixos són complexos i les imatges sempre no estan sobrecarregades.

En la portada veiem l’ aneguet lleig que salpica al grup d’ànecs que estan al seu voltant i al voltat del llac. Aquest mostra l’escena del conte en que l’aneguet lleigs es ridiculitzat pels ànecs de la granja, el dibuix principal esta emmarcat per un seguit d’arbres que voregen les vores de la pàgina, i en cada extrem hi ha un petit cercle on està dibuixat un dels protagonistes, un cigne, l’aneguet lleig, la gallina i el gat.

La imatge de la portada és tota de diferents tonalitats de colors llampants pintats amb aquarel·les. La imatge està emmarcada en un marc d’arbres on el nom del il·lustrador s’adapta a  l’arc.

13a

En aquestes imatges podem observar l’aneguet lleig que camina per sobre la neu durant l’hivern. No destaca gaire, ja que l’aneguet és blanc-grisos i el paisatge és blanc a causa de la neu.

En la il·lustració, però, només és veu l’aneguet caminant sol per sobre de la neu. Per tant, podem concloure que el text requereix més importància que la il·lustració, ja que no tenen coherència i ens aporta molta més informació el text. Per concloure, podríem dir que el llibre creiem que està indicat per nens a partir d’uns 5 o 6 anys. Ja que fixant-nos en el dibuix, els colors utilitzats la mida del llibre i de les lletres pensem que és un clar reclam per aquestes edats.

12a

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s