L’aneguet lleig (1992)

Títol: L’aneguet lleig 1992

Autor: Hans Chritian  Andersen 

Adaptació:  Ana Serna Vara

Il·lustracions: Carlos Busquets

Editorial: Susaeta Ediciones S.A.

ISBN: 84-305-7386-0

Títol: L’aneguet lleig

Fórmules d’inici del conte: “La mare ànega era feliç amb el seus fillets.”

PLANTEJAMENT:

Com comença? Un ànega a posat ous i les closques d’aquests es comencen a trencar, amb tots és molt feliç menys mb un que és molt lleig
Qui és el protagonista? L’aneguet lleig
Com és?  Lleig.
On viu? A l’estany. 
Que fa? Surt del ou i comencen a molestar perquè és molt lleig

NUS:

Què passa? Que la mare l’ensenya als diferents animals del estable i tots el molestaven perquè era molt lleig
Quin problema? Com que l’ànec no és igual que els seus germans el discriminen i se’n riuen i ell decideix marxar a buscar la seva família real..
On passa? En un estany, en una cabana d’una velleta i al llac
Quan passa? A la primavera i la tardor

DESENLLAÇ:

Com acaba? L’aneguet està cansat que tot el món el rebutgi i aleshores decideix anar al llac on troba uns ocells nedant que són igual que ell.
Com se soluciona el problema? L’aneguet és posa a dins l’aigua i quan es pena que els ocells el començaran a picar li es igual i és quan es veu reflectit a l’aigua i llavors s’adona que és un cigne molt bonic, al qual tothom estima i ningú descrimina.
Fórmula d’acabament del conte: “Havia trobat la seva família de veritat.”

 

PERSONATGES

 • L’aneguet lleig: L’aneguet lleig és la protagonista del conte. És un ànec que viu al costat d’un estany. En el conte ens surt descrita com un aneguet que no vol ningú per ser diferent. És un aneguet lleig, el més lleig de tots els germans. Té les plomes molt fosques i grans. Des de què és petit, sempre ha estat marginat i tots els animals que ha anat coneixen l’han fet fora i se l’hi n’han rigut, i va decidir marxar ven lluny on ningú el conegués. Fins que va arribar el dia que es va fer gran i és va convertir el un bonic cigne de plomes blanques. És aleshores quan tos els nens que li donen pa i la resta d’animals l’estimen i no el fan fora del llocs per ser lleig.
 • La mare ànega: La mare ànega és la mare del aneguet lleig i dels seus germans. Feia dies que covava els ous per igual, fins que va sortir l’aneguet lleig, i creu que el millor que podria fer l’aneguet lleig es marxar ben lluny.
 • Germans de l’aneguet lleig:  Els quatre germans li diuen que val més que marxi.
 • Els animals del corral: Els animals en veure l’aneguet lleig, el rebutgen, dient-li que és estrafolari i desmanegat i tot dient-li el piquen.
 • La vella: L’aneguet veu una cabana i decideix quedar-s’hi a dormir, li demana permís a la vella i ella li deixa perquè és pensa que és una ànega i pondrà ous.
 • El gat:  Al gat no li feia cap gràcia que l’ànec visques amb ells i li feia la vida impossible.
 • Els tres cignes: quan veuen a l’aneguet el van a buscar i l’aneguet s’hi acosta, ell es pensa que el mataran a cops de bec, però és aleshores quan es veu reflectit a l’aigua i veu que ja no és un aneguet lleig sinó tot el contrari. Els tres cignes s’hi acosten i l’amanyaguen.

NATURA

 • Vent : com que el vent és tant fort quasi no pot ni caminar i decideix passar la nit en una cabana.
 • Tardor: cauen les fulles i l’aneguet veu com les aus més belles comencen a marxar a terres més càlides.
 • Hivern: comença a fer feres i l’aneguet s’ha quedat sol.
 • Neu: la neu cobreix tot el paisatge de blanc.
 • Primavera: tot floreix i l’aneguet és troba més fort que mai i troba als tres cignes.
 • L’aigua: és veu reflectit i veu que ja no és un aneguet lleig.

 

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquest conte tradicional de Hans Christan Andersen, és una adaptació d’ Ana Serna Vara(1992). Les il·lustracions són de Carlos Busquets (1992 ). Aquesta informació és visible al interior del conte.

En el conte no trobem ningun indicador sobre el destinatari del llibre. Tampoc hi ha pròleg ni dedicatòries. No trobem fragmentació de títols ni paginació.

El text no està justificat i les pàgines s’alternen entre text i il·lustració.

La tipografia és mitjana i de lletra lligada.

 • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb colors càlids, són unes il·lustracions amb molt de detall i mostren el que està passant al text.Aquest conte es troba en un llibre titulat Peter Pan i dos contes més. En la portada veiem una il·lustració del conte de Peter Pan amb la Guendy agafats de la

mà. La imatge de la portada és tota de diferents tonalitats de blaus, on hi destaca el blanc de la lluna plena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En la següent imatge veiem com un gos persegueix al aneguet i els altres animals s’aparten d’ell. Al fons es veu un llac on hi ha dos caçadors en una barca apuntat cap al cel.

El text explica que quant anaven a l’estany els altres animals es posaven amb ell, fins que un dels seus germans li diu que el millor que pot fer es marxar.

En la il·lustració, però, només és veu que el perseguís un gos. Per tant, podem concloure que el text requereix més importància que la il·lustració, ja que no tenen coherència i ens aporta molta més informació el text.

Per concloure, podríem dir que el llibre creiem que està indicat per nens a partir de 7 anys, per la importància que li donen a les  il·lustracions i pel tipus de lletra lligada ja que és la que s’utilitza quan es comença a llegir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s