L’aneguet lleig (1982)

Títol: L’aneguet lleig, 1982

Autor: Hans Christian Andersen

Il·lustracions: Maria Pascual i Antoni Ayuné

Editorial: Ediciones Toray, S.A.

ISBN: 84-310-2503-4

Títol: L’aneguet lleig

Fórmules d’inici del conte: tots els aneguets que aquell dia da primavera havien sortit de la closca eren molt bonics, tots fora d’un.

PLANTEJAMENT:

Com comença? Tots els ànecs han sortit de l’ou i la mare diu que l’últim aneguet  és molt lleig i no sap que fer-ne i els seus germans no el volen, per ser diferent.
Qui és el protagonista? L’aneguet lleig
Com és?  Lleig.
On viu? En una granja
Que fa? Marxa de la granja per veure si troba feina en un altre indret.

NUS:

Què passa? Va a casa d’una llenyataire a buscar feina, però no va tenir sort, va seguir el seu camí.
Quin problema? No troba feina a en lloc i passa l’hivern i uns nens l’acullen a casa seva.
On passa? En un bosc i a la casa dels nens
Quan passa? A l’hivern

DESENLLAÇ:

Com acaba? Arriba la primavera, es va a banyar a l’estany i es veu reflectit a l’aigua .
Com se soluciona el problema? L’aneguet és posa a dins l’aigua es veu reflectit a l’aigua i llavors s’adona que és un cigne molt bonic.
Fórmula d’acabament del conte:” Els cignes, contents, de tenir un altre company  tan formós i simpàtic, van convidar tots els animals del bosc a una gran festa”.

 

PERSONATGES

 • L’aneguet lleig: L’aneguet lleig és el protagonista del conte. És un ànec que viu a una granja. En el conte ens surt descrita com un aneguet que no vol ningú per ser diferent. És un aneguet lleig, el més lleig de tots els germans. Té les plomes molt fosques i grans. Des de què és petit, sempre ha estat marginat i tots els animals que ha anat coneixen l’han fet fora i se l’hi n’han rigut, i va decidir marxar ven lluny on ningú el conegués. Fins que va arribar el dia que es va fer gran i és va convertir el un bonic cigne de plomes blanques. És aleshores quan tos els nens que li donen pa i la resta d’animals l’estimen i no el fan fora del llocs per ser lleig.
 • La mare ànega: La mare ànega és la mare del aneguet lleig i dels seus germans. Feia dies que covava els ous per igual, quan va veure que un dels ous era diferent dels altres el va seguir covant una mica més de temps fins que va sortir l’aneguet lleig, la mateixa mare tampoc no el volia, ja que sempre li preguntava a la resta d’animals: que en faré jo d’aquest aneguet tan lleig.
 • Germans de l’aneguet lleig:  Els cinc germans va trencar la closca abans que el seu germà, estaven meravellats en veure aquell món tan gran que havien de descobrir. Tots els germans es posaven a jugar a pilota, però quan l’aneguet lleig s`hi acostava el feien fora tot dient-li: fora d’aquí no volem jugar amb tu.
 • El ruquet: la mare se’l troba de camí cap a la granja, i la mare li explica que no sap que fer-ne d’aquest aneguet tan lleig que no sap ni nedar i ell li respon: si que n’és d’estrany si.
 • Els conillets: quan l’aneguet decideix marxar de la granja per a anar a buscar feina a un altre indret, ja que tothom el depreciava. Els conillets van ser els únics que li van desitjar sort.
 • La llenyataire: desprès de caminar uns quants dies l’aneguet va arribar a una cabanya d’una llenyataire a la que li va demanar feina. Ella li va preguntar si sabia fer alguna cosa, però l’aneguet lleig no sabia fer res i va marxar.
 • El nen i la nena: van a veure mig gelat al bosc i van decidir emportar-se’l a casa per revifar-lo. Li van donar de menjar i el van escalfar a la vora del foc. L’aneguet els va preguntar si es podia quedar amb ells per sempre i li van dir que si. L’aneguet els hi va preguntar perquè va ser la primera vegada que algú l’estimava per primera vegada.
 • Els cignes: quan l’aneguet va descobrir que era un cigne molt bonic en veure’s reflectit a l’aigua del llac on vivien van fer una festa per celebrar que tenien un nou company.

NATURA

 • Hivern: comença a fer feres i l’aneguet s’ha quedat sol.
 • Neu: la neu cobreix tot el paisatge de blanc.
 • Primavera: tot floreix i l’aneguet és troba més fort que mai i descobreix que és un cigne.
 • L’aigua: és veu reflectit i veu que ja no és un aneguet lleig.

 

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquest  conte tradicional és Hans Christan Andersen (1982). Les il·lustracions són de Maria Pascual i Antoni Ayuné(1982). Aquesta informació és visible a la portada del conte.

En el conte no trobem ningun indicador sobre el destinatari del llibre. Tampoc hi ha pròleg ni dedicatòries. No trobem fragmentació de títols ni paginació.

El text està justificat i les pàgines s’alternen entre text i il·lustració.

La tipografia és mitjana i no utilitza lletra de pal sinó lletra lligada.

 •  IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb colors vius. Els dibuixos són complexos i les imatges sempre no estan sobrecarregades amb coses inecessaries.

En la portada veiem l’ aneguet lleig mirant a la seva mare i sortint del ou juntament amb ells seus germans.

La imatge de la portada és tota de diferents tonalitats de colors vius, on hi destaca el color groc de l’aneguet lleig per sobre de qualsevol altre color. I el barret de la mare que és d’un blau intens juntament amb la cinta de color vermell.

1

En aquesta imatge veiem l’aneguet lleig plorat perquè els seus germans el fan fora perquè no volen jugar amb ell. Tots estan jugant a pilota però que l’aneguet lleig decideix posar-se a jugar li comencen a dir que marxi per que és diferent d’ells.

En la il·lustració, és veuen els cinc germans i l’aneguet lleig més gran en un primer pla plorant. Per tant, podem concloure que el text requereix la mateixa importància que la il·lustració, ja que en el dibuix surt representat just el que diu el text ni més ni menys.

Per concloure, podríem dir que el llibre creiem que està indicat per nens a partir de 7 a 10 anys, per la complexitat de les il·lustracions i els colors.

3

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s