La sirenita (1999)

Títol: La sirenita, 1999

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: José Morán

Il·lustracions: Pablo Sebastián Pino

Editorial: Susaeta Ediciones S.A., Col·lecion Agata

ISBN: 84-7699-530-x

Títol: La Sirenita

Fórmules d’inici del conte: “Una hermosa sirenita salvó de morir ahogado a un jovent príncipe cuyo barco había naufragado.”

PLANTEJAMENT:

Com comença? La sireneta va salvar a un príncep de morir ofegat i s’enamora d’ell
Qui és el protagonista? La sirenita
Com és?  No se especifica.
On viu? Al mar 
Que fa? Salva el príncep i vol una cames per caminar per la terra ia si enamorar el príncep.

NUS:

Què passa? La sireneta va a la fada marina perquè li fes créixer unes cames a canvi de la seva veu. La sireneta va al ball real amb el príncep on ell li demana la mà però com no pot parlar el príncep s’enfada i se’n va.
Quin problema? La sireneta s’ha enamorat del príncep i vol desesperadament unes cames per anar-hi. Per això va a veure a la fada padrina. Ella li dóna unes cames a canvi de la seva veu, però ell al ball real la rebutja perquè no li pot contestar.
On passa? Al mar i a palau
Quan passa? No especifica

DESENLLAÇ:

Com acaba? El príncep es casa amb una altra princesa i la sireneta li demana a la fada que li tornés la veu a canvi de les seves cames, des d’aquell dia la sireneta es passa les nits al costat del mar plorant pel seu amor impossible.
Com se soluciona el problema? La fada li torna la veu a canvi dels seus cama i des de llavors es passa les nits plorant per la seva perduda.
Fórmula d’acabament del conte: “A partir de entonces, en las noches de luna, la sirenita, junto al mar, llora por su amor imposible y por sus perdidas ilusiones.”

PERSONATGES

  • La Sireneta: La Sireneta és la protagonista del conte. És una sirena que viu al fons del mar. Un dia va salvar un príncep de morir ofegat i es va enamorar però necessitava una cames per poder caminar per terra i enamorar així que es va anar a la fada marina a demanar-li unes cames està a canviar es va quedar amb la seva veu. El príncep en el ball reial li demana matrimoni però com ella no pot parlar no li contesta i el príncep s’enfada i es casa amb una altra. La sireneta li demana a la fada que li retorni la seva veu a canvi de les seves cames i des d’aquell dia la sireneta es passa les nits plorant darrere seu amor impossible
  • Amigues de la Sireneta: Consolen la sireneta quan el príncep no es vol casar amb ella.
  • Príncep: La Sireneta va salvar al Príncep de morir ofegat i ella s’enamora d’ell, però quan el príncep li demana matrimoni com ella no li pot contestar ell s’enfada i es casa amb una altra princesa.
  • Fada marina: Va fer créixer a la sireneta 1 cames a canvi de la seva veu però quan la sireneta vol tornar al mar la fada li retorna la seva veu i la seva cua de peix.
  • Princesa: El Príncep es casa amb la princesa i se’n va de viatge de nuvis.

NATURALESA

  • Món del Mar: La sireneta viu sota el mar amb les seves amigues i la seva família. No li agrada gaire el seu món. 
  • Món dels Humans: La sireneta puja a la superfície i salva un príncep de morir ofegat s’enamora i vol casar-se amb el però per això necessita unes cames que se les dóna la fada marina a canvi de la seva veu. En el ball reial el príncep li demana matrimoni però la sireneta no té veu i no li pot contestar així que el príncep s’enfada i se’n va.

OBJECTES

  • Vaixell: El vaixell és l’escenari on la Sireneta veu al Príncep per primera vegada. Quan arriba el vent gelat i la tempesta, el Príncep cau del vaixell i la Sireneta el salva. És, també, l’escenari que conclou la història, la sireneta pren una decisió  i s’empren el viatge de nuvis del Príncep i la seva promesa.
  • Poció màgica: Li dóna la Bruixa del Mar a la Sireneta perquè aquesta pugui tenir unes cames i viure al Món del humans, a canvi de la seva veu.
  • Ganivet: Les germanes de la Sireneta van a buscar la Bruixa del Mar perquè els hi doni un ganivet per donar-li a la Sireneta a fi que matés el Príncep, a canvi les germanes donaren els seus cabells a la Bruixa. La Sireneta, però no era capaç de matar la persona que s’estimava i va preferir tirar-se per la borda i convertir-se en una fada del bé

 

ANÀLISI  PARATEXT

• GENERAL

Aquest conte tradicional de Hans Christan Andersen, és una adaptació de José Morán Izquierdo. Les il · lustracions són de Pablo Sebastián Pi. Aquesta informació és visible a l’interior del conte. A la coberta del conte ens diu que aquest llibre està destinat a preescolar i porta adhesius per fer participar el nen / a.

En el conte no hi ha pròleg ni dedicatòries. No trobem fragmentació de títols ni paginació.

El text no està justificat i les pàgines s’alternen entre text i il · lustració.

La tipografia és gran i utilitza lletra de pal.

• IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, són presentades amb tonalitats pastels i llampants, combinant els roses i blaus amb els grocs i fúcsies.

Els dibuixos són infantils, poc realistes i bastant expressius.

En la cobert veiem que la il·lustració ocupa la major part de l’espai. Ella sentada en una roca en posició reflexiva, al fons el vaixell on coneixerà el Príncep i es desenvoluparà tota la historia.

En la part superior podem observar el títol i l’edició preescolar. Aquí podem trobar l’indicador que aquest llibre va adreçat per nens entre 0/6 anys.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La següent il·lustració fa referència en el moment que la Sirenita salva al Príncep. Ella sense poder sortir de l’aigua mira enlluernada el seu Príncep, ell desmaiat està estirat a la sorra.

L’autor ha volgut ficar èmfasi a la il·lustració, ja que ocupa tot l’espai, el text se superposa a la imatge.

La tipologia és gran i clara, que facilita la lectura. Els nens/es podrien llegir el conte sense necessite de llegir, només guiant-se per les imatges, ja que parlen per si soles.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s