La sireneta (2010)

Títol: La sireneta, 2010

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: Georgina Mercader

Il·lustracions: Margarita Ruiz

Editorial: Combel Editorial S.A.

ISBN: 978-84-9825-399-3

Títol: La Sireneta

Fórmules d’inici del conte: “Mar endins, al fons més blau de l’oceà, hi havia un majestuós palau de corall.”

PLANTEJAMENT:

Com comença? La sireneta, la més petita de cinc germanes , era la més bonica i amb el seu cant captivava a tothom. Fins als 15 anys no podia pujar a la superfície i tenia molt curiositat per pujar-hi.
Qui és el protagonista? La sireneta
Com és?  Molt bonica, la més bonica de les cinc germanes i amb el seu cant captivava a tothom.
On viu? Al fons més blau de l’oceà, en un majestuós palau de corall amb el rei del mar el seu pare juntament amb les seves 4 germanes.
Que fa? Espera a què passi el temps, i escolta les seves germanes com parlen del món de l’exterior.

NUS:

Què passa? La sireneta compleix 15 anys i puja a la superfície. Feia una horrible tempesta però no podia apartar els ulls d’un noi que estava en un vaixell. El vaixell, a causa de la tempesta, es comença a enfonsar. La sireneta anar a salvar al noi.
Quin problema? La sireneta s’ha enamorat del noi i vol desesperadament unes cames per acudir a ell. Per això va a veure la fetillera dels bismes . Ella li dóna unes cames a canvi de la seva veu i de la seva pròpia mort si el príncep s’enamora d’una altra.
On passa? No especifica
Quan passa? No especifica

DESENLLAÇ:

Com acaba? El príncep creu que la seva salvadora és una princesa, i es casa amb ella, ja que la Sireneta no podia dir-li que era una sirena i que ella havia sigut la salvadora.
Com se soluciona el problema? Les germanes donen el seu cabell a la bruixa per poder ajudar a la Sireneta, i ofereixen un ganivet a la Sireneta a fi que el clavi en el cor del príncep, així és trencaria l’encanteri i la Sireneta tornaria al mar amb la seva família.La Sireneta, però, va donar un petó al príncep, va tirar el ganivet per la borda i una força miseriosa va elevar la Sireneta fins al cel seguint les filles del vent.
Fórmula d’acabament del conte: “I convertida en un ésser invisible, abraçà l’esposa del seu estimat, envià al príncep un somriure i s’elevà entre els núvols, seguint les filles del vent”.

 

PERSONATGES

 • La Sireneta: La Sireneta és la protagonista del conte. És una sirena que viu en el fons del mar. En el conte ens surt descrita com la sisena filla del Rei del Mar. És una nena molt bonica, la més bonica de les cinc germanes.Des de què és petita, sempre ha tingut molta curiositat pel que s’amaga en la superfície del mar, el món dels humans. Però, fins que no tingués 15 anys  no podia pujar-hi.El dia que els compleix, és un dia de mala mar i observa que a causa de la tempesta un vaixell s’està enfonsant i veu el príncep, llavors el salva i se’n torna al mar. Allà es dirigeix a la bruixa per tal que li pogués donar unes cames. La fetillera dels bismes li va donar les cames a canvi de la seva veu i la seva mort si el príncep s’enamorés d’una altra noia.El príncep no sap que la Sireneta  és la seva salvadora , es pensa que ha sigut la princesa del poble veí, llavors  es casen, i la Sireneta que podia haver matat al príncep per evitar la seva mort, es tira per la borda del vaixell. Les filles de l’Aire venen a buscar-la i se’n va al Regne de l’Aire.
 • Rei del Mar: El Rei del Mar era el pare de cinc filles, la més petita era la Sireneta. Feia molts anys que era vidu i vivia amb la seva mare i les seves filles. Viuen tots en un palau.
 • Germanes de la Sireneta: Les quatre germanes de la Sireneta eren més grans que elles. I eren molt boniques, totes eren sirenes. Es passaven el dia jugant al palau i als jardins. Totes tenien moltes ganes de complir 15 anys, ja que així podrien pujar a la superfície.Quan van anar complint els 15 anys i anaven pujant a la superfície, es quedaven meravellades del sol, el vent, l’espai, el cel, les muntanyes de glaç, etc. I pujaven de tant en tant per contemplar aquell món tan diferent al seu.Al final del relat, són elles qui intenten ajudar a la seva germana petita a què mati a el príncep i ella torni a convertir-se en sirena i torni al mar amb elles, però no ho van aconseguir.
 • Príncep: El Príncep també complia anys el dia mateix que la Sireneta i ho estava celebrant en un vaixell a altra mar. Una tempesta horrible va arribar i va trencar el vaixell, aquest es va començar a enfonsar. La Sireneta es va dirigir al Príncep i el va salvar. Ell no sabia qui havia sigut la seva salvadora i al final es va pensar que era la Princesa del poble veí, llavors es va casar amb ella.
 • Fetillera dels bismes: Tenia un beuratge màgic que podia fer convertir la Sireneta amb humà però a canvi de la seva veu i la seva pròpia mort si el Príncep es cases amb una altra noia. Al final del relat, les germanes de la Sireneta donen les seves cabelleres a la Bruixa a canvi que aquesta li donés un ganivet per matar al Príncep i així trencar l’encanteri, i la Sireneta tornés al mar convertida amb sirena una altra vegada.
 • Princesa del poble veí: El Príncep està convençut que la seva salvadora és la Princesa del poble veí, i aquesta no ho nega i es casen.
 • Filles de l’aire: Venen a buscar a la Sireneta per emportar-se-la al Regne de l’Aire.

 NATURA

 • Tempesta: Arriba el mateix dia que la Sireneta fa 15 anys i surt per primera vegada a la superfície.  La tempesta és horrible i va guarnida de llamps, trons i cops de vent que feien trontollar el vaixell on el Príncep també estava celebrant el seu aniversari. Aquesta tempesta fa que el pal major del vaixell es trenqui i aquest es comenci a enfonsar i amb ell el Príncep.
 • Món del Mar: Format d’aigua blava com el blauet més blau i clara com el cristall més clar.  En aquest món hi viuen la Sireneta, les seves cinc germanes, el seu pare i la seva àvia en un palau en el punt més remot de la fondària. Les Sirenes i els tritons podien viure fins a tres-cents anys dins el món del mar. En el conte veiem que la Sireneta té ganes de marxar d’aquest món.
 • Món dels Humans: La Sireneta i les seves germanes tenien molta curiositat per aquell món. La vida al món dels homes és molt més breu que la vida de les sirenes i tritons i les seves ànimes s’enlairen fins les estrelles. La Sireneta volia descobrir i compartir el món dels humans amb el príncep.
 • Món de l’Aire: Les filles de l’Aire venen al món del humans per emportar-se la Sireneta del món del mar.

 OBJECTES

 • Vaixell:  En el principi del relat el vaixell és l’escenari de l’aniversari del Príncep, a causa d’una horrible tempesta el pal major del vaixell es trenca i es comença a enfonsar tot. Al final del relat, és l’escenari del casament del Príncep i la seva esposa i l’escenari del remordiment , la tristor i la nostàlgia de la sireneta quan veu el Príncep convençut que la seva salvadora és l’altra Princesa. També és l’escenari de la mort de la sireneta.
 • Beuratge: La Bruixa li dóna un beuratge dolorós a la Sireneta perquè li tregui la cua de peix i li doni unes cames humanes. També fa que la Sireneta és quedi muda.
 • Ganivet: Les germanes de la Sireneta van a buscar la Bruixa perquè els hi doni un ganivet a canvi de les seves cabelleres. Aquest ganivet podia desfer l’encanteri si la Sireneta l’hagués clavat al cor del Príncep però ella va preferir tirar-lo al mar i seguidament convertir-se en escuma.

 

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquesta conte tradicional de Hans Christan Andersen, és una adaptació de Georgina Mercader (2010). Les il·lustracions són de Margarita Ruiz (2010). Aquesta informació és visible al interior del conte.

En el conte no trobem cap indicador sobre el destinatari del llibre. Tampoc hi ha pròleg ni dedicatòries. No trobem fragmentació de títols ni paginació.

El text no està justificat i les pàgines s’alternen entre text i il·lustració.

La tipografia és mitjana i utilitza lletra lligada.

 • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb colors freds, alterna blaus, verds, marrons, però tots són d’una gamma apagada.       

Els dibuixos són senzills i les imatges no són sobrecarregades.Estan pintats amb la tècnica de l’acuarela i llapisos de colors.

En la portada veiem la Sireneta ajaguda damunt d’una roca , mirant  al davant,  té una expressió curiosa i pensativa. Veiem que està totalment sola, només quatre peixos neden pel seu voltant. La Sireneta se’ns presenta com una princesa ja que porta corona,  de pell blanca i té els cabells llargs i castanys.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 En aquesta imatge veiem la Sireneta nedant amb les seves quatre germanes, totes llueixen bonics i grans collarets però la sireneta es la única que porta corona.

Aquesta il·lustració pertany en el moment que ens presenten a la protagonista, la sireneta que és la filla petita del rei del mar i canta molt bé, el seu desig és fer els 15 anys per pujar a la superfície i conèixer el món dels humans.

Ella mira cap endavant i té a boca oberta com si cantes, de fet segons el conte es una de les seves virtuts.

La il·lustració com el text tenen la mateixa importància ja que tenen coherència entre ells i ens aporta la mateixa informació podem concloure que aquests conte està pensat per infants que estan aprenent a llegir ja que la tipografia és de lletra lligada i de tamany gran i les il·lustracions ens ajuden a comprendre millor el text. Per tant creiem que està indicat per a infants de 6 anys.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s