La Sireneta (2009)

Títol: La Sireneta, 2009.

Autor: Hans Crhistian Andersen

Adaptació: Anna Gasol i Teresa Blanch

Il·lustracions: Flor Gracía

Editorial: Teide Editorial, S.A.

ISBN:  978-84-3076-642-0

Títol: La Sireneta del Mar

Fórmules d’inici del conte: “Més enllà de les profunditats marines, hi viuen éssers màgics i peixos de totes les mides i formes.”

PLANTEJAMENT:

Com comença? A les profunditats marines hi havia un palau on hi vivia el rei del mar, la seva mare i les seves sis filles. La més petita era la Sireneta. Les filles tenien moltes ganes de pujar a l’exterior i veure el món de dalt, l’àvia els hi explicava que quan tinguessin 15 anys podrien pujar a la superfície del mar i contemplar el que hi ha a fora.
Qui és el protagonista? La Sireneta.
Com és?  És la petita de les sis germanes i la més bonica, tenia la pell clara i tendra i els ulls blaus. Tenia una veu meravellosa. Era pensativa i sempre estava al seu món.
On viu? En les profunditats marines, al palau del Rei del Mar.  
Que fa? Tenia molta impaciència per complir els 15 anys, pujar a la superfície i contemplar el món exterior. Els pregunta a les seves germanes i la seva àvia tot el que coneixen d’aquell món. Es passa hores en el seu jardí rodó on té una estàtua humana d’un xicot ben plantat.

NUS:

Què passa? La sireneta compleix 15 anys i puja a la superfície. Un cop allà veu un vaixell on cantaven i escoltaven música. La Sireneta es va acostar i va veure un jove Príncep que celebrava el seu aniversari. De repent, es va aixecar una tempesta i la Sireneta veu com els tripulants cauen tots a l’aigua. Llavors, va anar corrents a ajudar el Príncep. De sobte, una donzella se li va acostar al Príncep i de cop ell va recobrar el coneixement. Estava molt trista perquè el Príncep no sabia que l’havia salvat, llavors se’n va tornar al fons del mar i no va explicar res a ningú.
Quin problema? La Sireneta no podia oblidar el Príncep. I va anar a veure la Bruixa del mar perquè li donés unes cames.   Ella, li va donar un beuratge que li faria molt malt però a canvi li havia de donar la seva veu. Si el Príncep no s’enamora d’ella es convertiria en escuma de mar.
On passa? A les profunditats.
Quan passa?  En un temps molt llunyà.

DESENLLAÇ:

Com acaba? La Sireneta es va veure el beuratge, es va desmaiar i va caure al terra. Quan es va despertar va veure el seu Príncep que l’agafava de la mà i se l’emportava al castell. Allà, li van ficar vestits bonics i la van netejar.El Príncep li tenia molta estima però es va enamorar de la Princesa del poble veí, perquè es pensava que havia sigut ella la seva salvadora la nit del naufragi.La Princesa del poble veí i el Príncep es van casar. La Sireneta estava molt trista perquè es convertiria en escuma de mar.
Com se soluciona el problema? Les germanes de la Sireneta li van oferir un punyal que la Bruixa del Mar els hi havia donat a canvi de les seves llargues cabelleres. Amb aquell punyal havia de matar el Príncep i així no moriria i tornaria al mar.  Però la Sireneta no va ser capaç i es va tirar del vaixell convertint-se en escuma.
Fórmula d’acabament del conte: La Sireneta va somriure, es va acomiadar d’ells, llançant-los un petó i es va elevar cap als núvols, al costat de tots aquells éssers que estarien amb ella durant tres-cents anys següents.”

 

PERSONATGES

 • La Sireneta: Viu més enllà de les profunditats marines, al palau del seu pare, amb la seva àvia i les seves 5 germanes. Ella és la petita i la més bonica de les sis. Tenia la pell clara i tendra i els ulls blaus, també una veu meravellosa i dolça. Li agrada passar hores al jardí pensant en el món exterior i el Príncep. Després, li demana ajuda a la Bruixa del Mar perquè li donés unes cames. La Bruixa li dóna un beuratge a canvi de la seva veu i de la seva mort si el Príncep s’enamora d’una altra. Finalment, el Príncep creu que la seva salvadora havia estat la Princesa del poble veí i es va casar amb ella. La Sireneta que tenia una ultima oportunitat per sobreviure va preferir convertir-se en escuma.
 • Rei del Mar: El Rei del Mar era el pare de sis filles molt boniques, la més petita era la Sireneta. Era vidu i vivia amb la seva mare i les seves filles. Viuen tots en un meravellós palau.
 • Germanes de la Sireneta: Eren totes molt boniques. Intenten ajudar a la Sireneta donant-li un punyal a canvi de les seves cabelleres perquè matés al Príncep i així tenir una altra oportunitat al mar. La Sireneta, però, no es capaç.
 • Àvia de la Sireneta: Té el cabell llarg i gris. L’Àvia de la Sireneta i mare del Rei del mar, vivia en el palau amb el seu fill i les seves sis nétes. Sempre li explicava històries a la Sireneta del món dels humans.
 • Príncep: Tenia setze anys. El seu rostre era molt bell i tenia els ulls molt grossos i de color negre. Era molt ben plantat. S’estima molt la Sireneta perquè troba que té molt bon cor, però s’enamora de la princesa del poble veí perquè li recorda molt a la noia que el va salvar. La Sireneta se sacrifica per ell.
 • Bruixa del Mar: Viu en una cova rodejada de bosc espès. Li dóna un beuratge a la Sireneta per tal de donar-li unes cames, a canvi de la veu de la noia i de la mort si el príncep es casés amb una altra dona.
 • Princesa del poble veí: Era una donzella molt bonica. El  Príncep creu que la noia va ser qui el va salvar la nit del naufragi. Quan la veu per primera vegada es queda enlluernat perquè reconeix la noia. Es casen i se’n van junts a fer el viatge de noces.

 

NATURA

 • Jardí de la Sireneta: Hi tenia una estàtua humana que havia aparegut a causa d’un naufragi. passava les hores abraçant aquella estàtua i pensant en el món exterior.
 • Tempesta: La tempesta es produeix el dia que el Príncep feia la seva celebració d’aniversari dels setze anys. La Sireneta que va veure el Príncep per primera vegada es va quedar enlluernada. De sobte, es va aixecar una tempesta i el Príncep es va començar a enfonsar.

 

OBJECTES

 • Estàtua humana: Estàtua de marbre molt bonica. Era la figura d’un noi jove molt ben plantat.
 • Beuratge: El va fer la Bruixa del Mar. Aquell beuratge li donaria unes cames, li trauria la veu i li faria un dolor terrible.
 • Vaixell: El vaixell és l’escenari on la Sireneta veu al Príncep per primera vegada en la celebració del seu aniversari. També conclou l’escena final quan el vaixell salpa per començar el viatge de noces del Príncep i la seva esposa abans que la Sireneta es tires del propi vaixell per convertir-se en escuma.
 • Punyal:  És l’instrument pel qual les germanes de la Sireneta intenta que mati al Príncep perquè es pugui salvar i torni a convertir-se en sirena, a canvi de les seves cabelleres. La Sireneta no es capaç de fer-ho i el tira al mar.

 

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquest llibre és una adaptació de La Sireneta per Anna Gasol i Teresa Blanch (2009). Les il·lustracions són de mans de Flor Gracía. Aquesta informació la trobem a la portada. A la coberta, tan sols hi ha la il·lustració de la Sireneta, el títol i l’autor original.

El text està justificat, però no consta de paginació.

Abunden les il·lustracions, aquestes tenen un major èmfasi que el text, ja que s’ubica en tot l’espai, mentre que els textos ocupen una part petita del paper.

La tipografia és mitjana i de pal.

Al final del llibre tenim un glossari de vocabulari.

Les característiques esmentades fan referència a un tipus de llibre adreçat a nens a partir de 6 anys, que s’inicia a la lectura i s’ajuda de les il·lustracions.

 •  IL·LUSTRACIONS

En la coberta podem veure clarament la Sireneta pintada de colors molt vius com mirar a la superfície del mar. En  La seva expressió és de voler sortir, la posició dels braços ens fa veure la impaciència i la tensió que sent per pujar allà dalt.

De manera general, les il·lustracions són pintades amb colors vius, que donen moviment i dinamisme. L’autor ha volgut donar importància als dibuixos.

Són dibuixos infantils, expressius i simpàtics. Aquesta premissa ens afirma l’indicador de l’edat, que seria a partir d’uns 6 anys.

El llibre pertany a una col·lecció de llibres tradicionals adaptats a l’alumnat del primer cicle d’educació primària i el seu inici a la lectura i el vocabulari.

llkm

La següent il·lustració fa referència a la mort la Sireneta, quan es converteix en escuma de mar i s’acomiada del Príncep i la seva esposa.

Utilitza colors vius, el color predominant és el blau del mar i del cel, enmig es pot veure la silueta de la Sireneta. El vaixell on estan situats el Príncep i la seva esposa ressalta pels colors marrons i grocs i el fúcsia de la faldilla de l’esposa.

La il·lustració s’ubica quasi bé en tot l’espai. L’autor ha volgut donar més importància a la il·lustració que al text.

El text i la imatge tenen coherència, ja que t’està parlant del moment que ella es converteix en escuma de mar i s’acomiada tirant un petó als personatges.

paratextsss

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s