La sireneta (1991)

Títol: La sireneta (1991)

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: Núria Vilà i Enric Larreula

Il·lustracions: Jean-Louis Henriot i José Luis Tellería

Editorial: Edicions Baula

ISBN: 84-479-0470-9

Títol: La Sireneta

Fórmules d’inici del conte: “Molt lluny, l fons del mar, hi ha el poble de les sirenes”

PLANTEJAMENT:

Com comença? La sireneta és la  més petita de tres germanes, la seva mare es morta i la seva àvia en té cura. Viuen en un castell, el seu pare es el rei. I té molta curiositat pel món dels humans
Qui és el protagonista? La sireneta
Com és?  No és descriu.
On viu? Molt lluny al fons del mar, al castell del Rei del Mar, que és el seu pare. 
Que fa? Espera a què passi el temps per fer els 15 anys i pujar a la superfície,  i escolta les seves germanes i a la seva àvia com parlen del món de l’exterior.

NUS:

Què passa? La sireneta compleix 15 anys i puja a la superfície. Feia una horrible tempesta però no podia apartar els ulls del príncep que estava en un vaixell. El vaixell, a causa de la tempesta, es comença a enfonsar. La sireneta acudeix al príncep per salvar-lo.
Quin problema? La sireneta s’ha enamorat del príncep i vol desesperadament unes cames per acudir a ell. Per això va a veure la bruixa. Ella li dóna unes cames a canvi de la seva veu i de la seva pròpia mort si el príncep s’enamora d’una altra.
On passa? A la cova.
Quan passa? No especifica

DESENLLAÇ:

Com acaba? El príncep creu que la seva salvadora és una princesa del poble veí, i es casa amb ella, ja que la Sireneta no podia dir-li que era una sirena i que ella havia sigut la salvadora.
Com se soluciona el problema? Les germanes donen el seu cabell a la bruixa per poder ajudar a la Sireneta, i ofereixen un ganivet a la Sireneta a fi que el clavi en el cor del príncep, així és trencaria l’encanteri i la Sireneta tornaria al mar amb la seva família.La Sireneta, però, va donar un petó al príncep, va tirar el ganivet per la borda i es va tirar al mar convertint-se en escuma, passant del Regne del Mar al Regne de l’Aire.
Fórmula d’acabament del conte: “Després va marxar cap als núvols amb les filles de l’aire.”

 

PERSONATGES

 • La Sireneta: La Sireneta és la protagonista del conte. És una sirena que viu en el fons del mar. En el conte ens surt descrita com la tercera filla del Rei del Mar. Des de què és petita, sempre ha tingut molta curiositat pel que s’amaga en la superfície del mar, el món dels humans. Però, fins que no tingués 15 anys  no podia pujar-hi. El dia que els compleix, és un dia de mala mar i observa que a causa de la tempesta un vaixell s’està enfonsant i veu el príncep, llavors el salva i se’n torna al mar. Allà es dirigeix a la bruixa per tal que li pogués donar unes cames. La bruixa li va donar les cames a canvi de la seva veu i la seva mort si el príncep s’enamorés d’una altra noia. El príncep no sap que la Sireneta  és la seva salvadora , es pensa que ha sigut la princesa del poble veí, llavors  es casen, i la Sireneta que podia haver matat al príncep per evitar la seva mort, es tira per la borda del vaixell. Les filles de l’Aire venen a buscar-la i se’n va al Regne de l’Aire.
 • Rei del Mar: El Rei del Mar era el pare de tres filles, la més petita era la Sireneta. Feia molts anys que era vidu i vivia amb la seva mare i les seves filles. Viuen tots en un palau.
 • Germanes de la Sireneta: Les dos germanes de la Sireneta eren més grans que elles. I eren molt boniques, totes eren sirenes. Es passaven el dia jugant al palau i als jardins. Totes tenien moltes ganes de complir 15 anys, ja que així podrien pujar a la superfície. Quan van anar complint els 15 anys i anaven pujant a la superfície, es quedaven meravellades del sol, el vent, l’espai, el cel, les muntanyes de glaç, etc. I pujaven de tant en tant per contemplar aquell món tan diferent al seu. Al final del relat, són elles qui intenten ajudar a la seva germana petita a què mati a el príncep i ella torni a convertir-se en sirena i torni al mar amb elles, però no ho van aconseguir.
 • Àvia de la Sireneta: L’Àvia de la Sireneta i mare del Rei del mar, s’encarregava de les tasques domèstiques i de criar i cuidar les seves sis nétes. Era una dona sàvia, que volia el millor per les seves netes i protegia molt la Sireneta.
 • Príncep: El Príncep també complia anys el dia mateix que la Sireneta i ho estava celebrant en un vaixell a altra mar. Una tempesta horrible va arribar i va trencar el vaixell, aquest es va començar a enfonsar. La Sireneta es va dirigir al Príncep i el va salvar. Ell no sabia qui havia sigut la seva salvadora i al final es va pensar que era la Princesa del poble veí, llavors es va casar amb ella.
 • Bruixa: Vivia en els sinistres remolis. Tenia un beuratge màgic que podia fer convertir la Sireneta amb humà però a canvi de la seva veu i la seva pròpia mort si el Príncep es cases amb una altra noia. Al final del relat, les germanes de la Sireneta donen les seves cabelleres a la Bruixa a canvi que aquesta li donés un ganivet per matar al Príncep i així trencar l’encanteri, i la Sireneta tornés al mar convertida amb sirena una altra vegada.
 • Princesa del poble veí: El Príncep està convençut que la seva salvadora és la Princesa del poble veí, i aquesta no ho nega i es casen.
 • Filles de l’aire: Venen a buscar a la Sireneta convertida en escuma per emportar-se-la al Regne de l’Aire.

 

NATURA

 • Tempesta: Arriba el mateix dia que la Sireneta fa 15 anys i surt per primera vegada a la superfície.  La tempesta és horrible i va guarnida de llamps, trons i cops de vent que feien trontollar el vaixell on el Príncep també estava celebrant el seu aniversari. Aquesta tempesta fa que el pal major del vaixell es trenqui i aquest es comenci a enfonsar i amb ell el Príncep.
 • Escuma: Escuma d’onades és amb el que les Sirenes es converteixen quant es moren un cop passat tres-cents anys. Escuma és amb el que es converteix la Sireneta quan no es capaç de matar al Príncep i es tira per la borda.

 OBJECTES

 • Vaixell: En el principi del relat el vaixell és l’escenari de l’aniversari del Príncep i l’escenari on la Sireneta veu al Príncep per primera vegada. El vaixell es parteix i els tripulants cauen a l’aigua.  Al final del relat, és l’escenari del casament del Príncep i la Princesa del poble veí i l’escenari del remordiment , la tristor i la nostàlgia de la sireneta quan veu el Príncep convençut que la seva salvadora és l’altra Princesa.
 • Beuratge: La Bruixa li dóna un beuratge dolorós a la Sireneta perquè li tregui la cua de peix i li doni unes cames humanes, a canvi que la Bruixa es quedi la seva veu.
 • Ganivet: Les germanes de la Sireneta van a buscar la Bruixa perquè els hi doni un ganivet a canvi de les seves cabelleres. Aquest ganivet podia desfer l’encanteri si la Sireneta l’hagués clavat al cor del Príncep però ella va preferir tirar-lo al mar i seguidament convertir-se en escuma.

 

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquesta conte tradicional de Hans Christan Andersen, és una adaptació Núria Vilà i Enric Larreula (1991). Les il·lustracions són de Jean-Louis Henriot i José Luis Tellería.  Aquesta informació és visible a les primer pàgines del llibre.

Aquest conte el trobem en un llibre titulat Mil anys de contes .En aquest llibre hi ha un pròleg i ha cada conte hi ha un indicador de l’edat el qual està adreçat el conte en aquest cas és a partir de 5 anys, una altra icona que mostra el temps aproximats que tardes a llegir el conte, uns 15 minuts, una altra icona on et diu els llocs on passen els contes com per exemple al mar i al castell i per últim una icona que et mostra els diferents personatges que i apareixen.

També al costat del text hi ha notes sobre quin to de veu has d’utilitzar a l’hora d’explicar el conte. És un llibre dirigit als adults per explicar-los hi als més menuts.

Trobem títols, paginació a cada pàgina i al començament de cada relat hi ha una petita explicació de l’origen del conte. La lletra es adequada per llegir-lo un adult . El text està justificat i les pàgines s’alternen entre text i petites il·lustracions que estan al marge del text.

 • IL·LUSTRACIONS

La coberta  és de color groc i hi ha una làmpada de color marro situada a la part superior del llibre.  Al centre i en lletres de color blanc i grans, surt descrit el  títol del llibre. 

Les il·lustracions són amb blanc i negre, estan situades al costat del text. Els dibuixos són senzills i petits i explica el que està passant en aquell moment, tot hi això en veure les imatge ni n’hi ha prop per entendre tot el text, són només per donar una idea del contingut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En aquesta il·lustració ens mostra una forta temptes i com el mar fa que el vaixell naufragi mentre la sireneta s’ho mira.  Aquesta il·lustració està pintada probablement amb tinta xina basant-nos en el traç. Només explica una petita part del text ja que només és per donar una idea del que està passant.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s