La Sirena (1987)

Títol: La sirena, 1987

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: no especifica

Il·lustracions: María Pascual

Editorial: Susaeta Ediciones S.A.

ISBN: 84-305-2206-9

Títol: La Sirena

Fórmules d’inici del conte: “Hace muchos años, cuando el fondo del mar tenia hermosos Palacios….”

PLANTEJAMENT:

Com comença? La sireneta, la més petita de sis germanes.  Tenia molta curiositat per saber com era el mon dels humans però fins als 15 anys no podia pujar a la superfície.
Qui és el protagonista? La sireneta
Com és?  Molt bonica, la més bonica de les sis germanes. Tenia la pell clara i delicada i el ulls blaus com l’aigua de mar. Té una cabells molt llargs.
On viu? Al fondo del mar, en el palau del Rei del Mar, que era el seu pare. 
Que fa? Espera a què passi el temps, i escolta les seves germanes com parlen del món de l’exterior.

NUS:

Què passa? La sireneta no pot esperar més i puja a la superfície desobeint la seva mare . Feia una horrible tempesta però no podia apartar els ulls del príncep que estava en un vaixell. El vaixell, a causa de la tempesta, es comença a enfonsar. La sireneta acudeix al príncep per salvar-lo.
Quin problema? La sireneta s’ha enamorat del príncep i vol desesperadament unes cames per acudir a ell. Per això va a veure la bruixa. Ella li dóna unes cames a canvi de la seva veu.
On passa? En una cova
Quan passa? No especifica.

DESENLLAÇ:

Com acaba? El príncep creu que la seva salvadora és una princesa del poble veí, i es casa amb ella, ja que la Sireneta no podia dir-li que era una sirena i que ella havia sigut la salvadora.
Com se soluciona el problema? Les germanes intenten consolar a la Sireneta, va demanar a la bruixa que li tornès la cua de peix i la veu, i des de aquell dia les nits de lluna puja a la superfície per veure si passa el princep.
Fórmula d’acabament del conte: “Desfilan muchas naves però en ninguna viaja el príncipe  aquien un día le salvó la vida y por uien languidece de amor.”

 

PERSONATGES

 • La Sireneta: La Sireneta és la protagonista del conte. És una sirena que viu en el fons del mar. En el conte ens surt descrita com la sisena filla del Rei del Mar. És una nena molt bonica, la més bonica de les sis germanes. Té la pell clara i delicada,  els ulls blaus i el cabell molt llarg. Des de què és petita, sempre ha tingut molta curiositat pel que s’amaga en la superfície del mar, el món dels humans. Però, fins que no tingués 15 anys  no podia pujar-hi. Un dia desobeeix a la seva mare i puja a la superfície , és un dia de mala mar i observa que a causa de la tempesta un vaixell s’està enfonsant i veu el príncep, llavors el salva i se’n torna al mar. Allà es dirigeix a la bruixa per tal que li pogués donar unes cames. La bruixa li va donar les cames a canvi de la seva. El príncep no sap que la Sireneta  és la seva salvadora , es pensa que ha sigut la princesa del poble veí, llavors  es casen, i la Sireneta torna al fons del mar on cada dia de lluna puja a la superfície en busca de la nau del príncep.
 • Rei del Mar: El Rei del Mar era el pare de sis filles, la més petita era la Sireneta. Viuen tots en un palau.
 • Germanes de la Sireneta: Les cinc germanes de la Sireneta eren més grans que elles. I eren molt boniques, totes eren sirenes. Es passaven el dia jugant al palau i als jardins. Totes tenien moltes ganes de complir 15 anys, ja que així podrien pujar a la superfície. Al final del relat, són elles qui intenten consolar a la seva germana petita a aquí el príncep li a trencat el cor
 • Mare de la Sireneta: La Mare de la Sireneta, s’encarregava de les tasques domèstiques i de criar i cuidar les seves sis filles.
 • Príncep: El Príncep estava en un vaixell a ultra mar quant una tempesta horrible va arribar i va trencar el vaixell, aquest es va començar a enfonsar. La Sireneta es va dirigir al Príncep i el va salvar. Ell no sabia qui havia sigut la seva salvadora i al final es va pensar que era la Princesa del poble veí, llavors es va casar amb ella.
 • Bruixa: Vivia en els sinistres remolis. Tenia un beuratge màgic que podia fer convertir la Sireneta amb humà però a canvi de la seva veu i la seva pròpia mort si el Príncep es cases amb una altra noia. Al final del relat la bruixa li torna la cua de peix i la veu a la sireneta
 • Princesa del poble veí: El Príncep està convençut que la seva salvadora és la Princesa del poble veí, i aquesta no ho nega i es casen.

NATURA

 • Tempesta: Arriba el mateix dia que la Sireneta desobeeix a la seva mare i surt per primera vegada a la superfície.  La tempesta és horrible i va guarnida de llamps, trons i cops de vent que feien trontollar el vaixell on el Príncep també estava celebrant el seu aniversari. Aquesta tempesta fa que el pal major del vaixell es trenqui i aquest es comenci a enfonsar i amb ell el Príncep.

OBJECTES

 • Vaixell: En el principi del relat el vaixell és l’escenari de l’aniversari del Príncep, a causa d’una horrible tempesta el pal major del vaixell es trenca i es comença a enfonsar tot. Al final del relat, és l’escenari del casament del Príncep i la Princesa del poble veí i l’escenari del remordiment , la tristor i la nostàlgia de la sireneta quan veu el Príncep convençut que la seva salvadora és l’altra Princesa.
 • Beuratge: La Bruixa li dóna un beuratge a la Sireneta perquè li tregui la cua de peix i li doni unes cames humanes. També fa que la Sireneta és quedi muda.

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquesta conte tradicional de Hans Christan Andersen, l’adaptació no posa de qui és . Les il·lustracions són de María Pascual (1987).Aquesta informació és visible al interior del llibre.

Aquest conte es troba en un llibre anomenat Andersen, on es troba un recull de contes d’aquest autor. En el llibre no es troba cap indicador sobre el destinatari del llibre i tampoc hi ha pròleg ni dedicatòries. El text està justificat i en les pàgines s’alternen text i imatges. El llibre és amb castellà

La tipografia és mitjana i utilitza lletra de pal.

IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb colors càlids, tos són d’una gamma de colors clars, però trobem algunes excepcions. Els dibuixos són senzills, creiem que la tècnica es tempera i aquarel·la.

En la portada veiem una nena que en primer pla que ens mira de reüll, amb un nen damunt de l’ombro molt més petit que ella que sembla que li expliqui algo a l’orella, suposem és deu referir en un altre a conte ja que no es la sireneta.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 En aquesta imatge veiem la Sireneta parlant amb la seva mare i el pop que més tard li dirà que vagi a veure la bruixa per demanar-li el desig.

Podem deduir a partir de les imatge que aquets conte està pensat per a infants de a partir de 8 anys ja que ha de saber llegir per entendre el relat. Les il·lustracions només mostren una petita part del conte, serveixen per decorar en aquest cas basant-nos en la senzillesa de les imatges.

Podem concloure que el text requereix més importància que la il·lustració, ja que encara que tenen coherència i ens aporta molta més informació el text.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s