Els soldadet de plom (1933)

Nom: Rondalles d’ Andersen, 1933

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació i traducció: Josep Carner i Marià Manent

Editorial: Joventut

Il·lustració: Arthur Rackham 

Títol: El soldat de plom

Fórmules d’inici del conte: Una vegada hi havia vint-i-cinc soldats de plom, tots germans perquè eren de la  mateixa vella cullera de plom.

PLANTEJAMENT:

Com comença? Comença amb una breu descripció dels soldadets de plom, un nen els va treure de la caixa i els va posar a sobre de la taula, de sobte es va adonar de que un soldadet no era igual sinó que li faltava una cama.
Qui és el protagonista? El soldat de plom.
Com és?  Tenia un fusell a l’espatlla, mirava al seu davant de fit a fit i portava el més elegant uniforme roig i blau.
On viu? Ell vivia en una capsa amb vint-i-quatre soldats més a casa d’uns nens.
Que fa? No es bellugava, estava ferm damunt la seva única cama i no apartava la mirada de la balladora, ni un sol moment.

NUS:

Què passa? A les 12:00h de la nit va sonar el rellotge i va sortir un dimoni que li digué en el soldat que no mires a la ballarina però el soldat no li va fer cas.
Quin problema?  Al matí quan els nens es van llevar van posar el soldat a la finestra i no se sap per quin motiu el soldat va caure de cap al terra, seguidament els nens van baixar a buscar-lo però no el van trobar, quan va parar de ploure van passar uns nois, van veure el soldat i li van fer un vaixell amb un diari, el van ficar a dins del vaixell i el soldadet va anar a parar a una claveguera, és va trobar una rata i aquesta li demanar el passaport, el soldat no va ni dir ni fer res i la corrent el va portar a un gran canal.El vaixell és va enfonsar i en el mateix moment un peix se l’empassà.
On passa? Passa al carrer, claveguera i a un canal.
Quan passa? Durant un dia.

DESENLLAÇ:

Com acaba? El peix es bellugava molt fins que va parar en sec, el peix va ser pescat i comprat, en el moment d’obrir-lo va sortir el soldat de plom i la minyona el va col·locar a damunt de la taula on havia estat anteriorment.
Com se soluciona el problema? De sobte un dels infants va agafar el soldat de plom i el va tirar el foc. Mentre ell s’estava cremant es miraven amb la donzella, de cop i volta una ventada d’aire va arrossegar a la balladora al foc fins que tots dos van ser consumits pel foc.
Fórmula d’acabament del conte: En aquell moment el soldat era reduït a una mica de plom; i quan la minyona, al matí següent, llevà les cendres, el trobà en forma d’un petit cor de plom. Tot el cor que romania de la balladora era el seu llustrí, i encara tot cremat, negre com el carbó. 

PERSONATGES

 • Soldat de plom: És un ninot. Tenia un fusell a l’espatlla, mirava al seu davant de fit a fit i portava el més elegant uniforme roig i blau. Ell vivia en una capsa amb vint-i-quatre soldats més a casa d’uns nens. No es bellugava, estava ferm damunt la seva única cama i no apartava la mirada de la balladora, ni un sol moment. A les 12:00h de la nit va sonar el rellotge i va sortir un dimoni que li digué en el soldat que no mires a la ballarina però el soldat no li va fer cas, el matí següent el soldat va caure de des de la finestra cap al terra, el soldadet va anar a parar a una claveguera i la claveguera el conduí a un gran canal, un peix se’l va empassar i quan la minyona va obrir el peix va sortir el soldat de plom,el va col·locar a damunt de la taula on havia estat anteriorment però un nen el va tirar el foc.
 • Ballarina: És una nina. Ella era de retalls de papers, portava un vestit de la glassa més lleugera, amb una cinta blava damunt de les seves espatlles com si fos una bufanda on hi havia un llustrí molt gran. A casa del nens. Ballava i mirava fixament el soldat de plom.
 • Dimoniet: És un dimoniet de color negre. Viu amb una capsa d’un rapè, a casa d’un minyonet. Quan va sonar les 12:00h de la nit es va obrir la tapa de la capsa i sortí el dimoniet, li va dir en el soldat  que es guardes els ulls i no mires tant a la donzella.
 • Nen petit: Un nen petit, el fill de la casa. Jugar amb els soldats de plom, el dia següent va col·locar el soldadet de plom que li faltava la cama a la finestra. Un cop es van a donar que el soldadet de plom  va caure per la finestra el va anar a buscar però no el va trobar. Quan el soldat de plom va tornar aparèixer a la casa el nen el va agafar i el va tirar el foc.
 • Nois: Uns nens petits. Un cop van veure el soldat de plom al terra el van agafar, li van fer un vaixell amb un diari i el van ficar a dins del vaixell, el van col·locar al mig de la corrent d’aigua.
 • Minyona: Compra un peix a la peixateria i quan el va voler obrir va treure un soldat de plom de dins, ells el va tornar a col·locar a sobre de la taula on havia estat anteriorment

NATURA

 • La pluja: Quant el soldadet va caure a terra, va començar a ploure això va provocar que es crees un petit rierol on el soldadet va començar a navegar amb l’ajuda d’una barca que l’hi havia fet uns nens.
 • El llac: L’aigua de la pluja el va portar per unes clavegueres que desembocava en un llac on un peix se’l va menjar.
 • El foc: El follet gelós els va tirar a la llar de foc on es va cremar.

OBJECTES

 • La capsa de cartró: És d’on el soldadet de plom va sortir juntament amb el seus germans el dia que li van regalar al nen.
 • Castell de cartró: És on estava la ballarina quan es va enamorar el soldadet de polm. Era un altre regal d’aniversari del nen.
 • El vaixell de paper: Quan el soldadet va caure a terra uns nens que passaven per allí li van fer un vaixell de paper per que navegues per l’aigua de la pluja. Quan està a la claveguera els vaixell es desfà i el soldadet està a punt de ofegar-se.
 • Petit cor de plom i els lluentons de la ballarina: Son les restes que queden desprès de cremar-se a la llar de foc i ho troba el nen  quan va furgar la cendra.

 

ANÀLISI DELS PARATEXTOS

En aquesta portada a primera vista sembla que destaqui més la imatge ja que ocupa gran part de la portada i és amb color, el títol “Rondalles d’Andersen” queda en segon pla ja que no es veu tan i és de color negre. En tercer pla el que destacaríem seria el nom d’il·lustració; Arthur Rackham que està situat a sota del títol amb una mida molt més petita amb comparació al títol i també de color negre. En un quart pla  destacaríem la versió catalana de Josep Carner i Marià Manent que està a sota de l’ il·lustració i cinquè lloc destacaríem l’editorial joventut que està col·locada al final de tot de la pàgina

Creiem  que el conte està adreçat a nens/es a partir de 12 anys.

La imatge de la portada està emmarcada amb color blanc i es pot observar que els colors utilitzats per l’ il·lustrador són amb colors aquarel·la, utilitzant poca variació de colors com el marro més clar, més fosc, grisos, color pastel i sobretot amb moltes ombres  . La tècnica de dibuix utilitzada diríem que està feta sobre d’un paper amb algun llapis. És un dibuix pensat per a nens/es més grans ja que no es tan infantil, hi ha molt detalls i està molt ben dibuixat.

plom5

En el següent paratext interior podem observar que el nivell d’importància del text i la imatge són bastant diferents ja que el text li dona molt més importància que el dibuix, el text explica moltes més coses en canvi la imatge que es pot observar només representa dues línies del text.

La lletra utilitzada en el text és bastant petita i com hem comentat anteriorment creiem que aquet conte està pensat per a nens/es més grans de uns 8-9 anys ja que la lletra és molt petita, junta i conté vocabulari molt més complicat d’entendre. Un aspecte també important a observar, és que la lletra no ocupa tota la pàgina sinó que deixen molt espai en blanc desaprofitat perquè el nen/a no tingui la sensació de que el conte és molt pesat de llegir. Totes les fulles estan paginades.

 5e conte

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s