El soldadito de plomo (1988)

 Nom: El soldadito de plomo ,1988

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: Mercedes Llimona

Il·lustració: Mercedes Llimona

Traducció: Versió castllana de J. S.

Editorial: Hymsa

ISBN: 8471833905                                                                                     

       

Títol: El soldadito de plomo

Fórmules d’inici del conte: “Había una vez veinticinco soldados de plomo, todos eran hermanos y procedían del mismo viejo cucharón de plomo.”

PLANTEJAMENT:

Com comença? Comença amb una descripció dels soldadets de plom, va ser un dia que celebraven l’aniversari d’un nen, els soldadets de plom era un dels regals que més li va agradar per aquest motiu els va treure de la caixa i els va posar alineats a sobre d’una taula, també hi havien moltes més joguines com un castell i una donzella feta de paper, portava un vestit de tul amb una cinta de color blau.
Qui és el protagonista? El soldadet de plom
Com és?  Portava un fusil al ombro, tenia una mira firma i decidida, vestia amb uniforme amb els pantalons blaus, la jaqueta vermella, un cinturo de color blanc, ell era diferent dels altres perquè només tenia una cama.
On viu? Amb una casa on hi havien moltes joguines.
Que fa? Algu va guardar tots el soldats de plom a la caixa però es van descuidar el soldadet de plom que li faltava una cama, ell no es podia moure, estava dret i recta sobre la seva única cama.

NUS:

Què passa? Quan tothom dormia totes les joguines es van començar a moure excepte el soldadet i la ballarina. Quan van tocar les 12:00h de la nit va sortir un dimoni “que se li ha de donar corda” d’un bagul de fusta  i li va dir en el soldadet de plom deixes en pau a la ballarina. El soldadet de plom va fer com si no l’hagués sentit.
Quin problema?  Al matí següent els nens van col·locar el soldadet de plom a la finestra i no se sap el perquè, va caure al carrer i va quedar clavat en el terra amb la cama alçada. La criada i el nen van baixar a buscar-lo però no el van veure. Va començar a ploure i van aparèixer uns nens jugant, van veure el soldadet de plom i amb unes fulles de diari li van fer un barco de paper, el van col·loca al mig del bassal i la corrent se’l va emportar claveguera avall, es va trobar amb una rata i aquest la va empènyer claveguera endins, al cap de poca estona va caure en el canal. El submergir-se un peix se’l va empassar.
On passa? A  casa d’uns nens, al carrer, a la claveguera i a un canal.
Quan passa? Durant un dia.

DESENLLAÇ:

Com acaba? El peix no parava de donar cops amb la cua i  al cap d’una estona el soldadet de plom es tornava a trobar a l’aire lliure, una senyora va comprar el peix a una peixateria i a l’obrir-lo va aparèixer el soldadet de plom, la criada va agafar el soldadet de plom i el va col·locar a sobre la taula que ja havia estat, va veure a la donzella i no es van deixar de mirar.
Com se soluciona el problema? De sobte un dels nens va agafar el soldadet de plom i el va tirar al foc, de cop es va obrir una porta i una forta corrent d’aire va arrossegar a la ballarina al foc.
Fórmula d’acabament del conte: “A la mañana siguiente cuando la criada fue a barrer las cenizas de la chimeneas, encontró un trozo de plomo en forma de corazón, aún caliente. Era todo lo que quedaba del soldado. Y todo lo que quedaba de la bailarina era la lentejuela, negra i tiznada como un trozo de carbón.”

 

PERSONATGES

 • El Soldadito de Plomo: Soldadet de plom és un ninot que portava un fusell, tenia una mirada  firma i decidida, vestia amb uniforme de color blau i vermell, un cinturó de color blanc, ell era diferent dels altres perquè només tenia una cama. Viu amb una capsa amb els seus germans. Algú va guardar tots el soldats de plom a la caixa però es van descuidar el soldadet de plom que li faltava una cama, ell no es podia moure, estava dret i recta sobre la seva única cama. Quan tothom dormia totes les joguines es van començar a moure excepte el soldadet i la ballarina. Quan van tocar les 12:00h de la nit va sortir un dimoni “que se li ha de donar corda” d’un bagul de fusta  i li va dir en el soldadet de plom deixes en pau a la ballarina. El soldadet de plom va fer com si no l’hagués sentit. Al matí següent els nens van col·locar el soldadet de plom a la finestra i no se sap el perquè, va caure al carrer i va quedar clavat en el terra amb la cama alçada. La criada i el nen van baixar a buscar-lo però no el van veure. Va començar a ploure i van aparèixer uns nens jugant, van veure el soldadet de plom i amb unes fulles de diari li van fer un vaixell de paper, el van col·loca al mig del bassal i la corrent se’l va emportar claveguera avall, es va trobar amb una rata i aquest la va empènyer claveguera endins, al cap de poca estona va caure en el canal. El submergir-se un peix se’l va empassar.
 •  La ballarina: És una nina. Era de paper, portava un vestit de tul lleuger posat a les espatlles amb una cinta de color blau amb un brillant tan gran com la seva cara.  No li treia l’ull de sobre en el soldadet de plom, tenia els braços estesos perquè era una ballarina i al alçar tan la cama no se li veia una cama.
 • Dimoni: És un ninot que surt d’una capsa i que se li ha de donar corda. Li diu el soldadet de plom que estava mirant, que fes el favor de deixar en pau a la ballarina i reservar les seves mirades.
 • Nens: Juguen i celebren l’aniversari d’un d’ells.
 • La criada: L’encarregada de portar la casa. Primer de tot acompanya el nen a buscar el soldadet de plom al carrer però no el troben. Un dia va a comprar peix a la peixateria i a l’obrir-lo apareix un soldadet de plom, el col·loca a sobre la taula amb la resa de les joguines. Finalment, al matí la criada neteja la xemeneia amb la resa de les cendres i troba un tros de plom amb forma de cor encara calent i un brillant negra com un tros de carbó.

NATURA

 • Un cop de vent: Per culpa d’un cop de vent el soldadet va caure de la finestra.
 • La pluja: Quant el soldadet va caure a terra, va començar a ploure això va provocar que es crees un petit rierol on el soldadet va començar a navegar amb l’ajuda d’una barca que l’hi havia fet uns nens.
 • El riu: L’aigua de la pluja el va portar per unes clavegueres que desembocava en un riu on un peix se’l va menjar.
 •  El foc: El nen més petit de casa sense saber el perquè el va tirar a la llar de foc on es va cremar.

OBJECTES

 • La capsa de cartró: és d’on el soldadet de plom va sortir juntament amb el seus germans el dia que li van regalar al nen.
 • Castell de cartró: És on estava la ballarina quan es va enamorar el soldadet de polm. Era un altre regal d’aniversari del nen.
 • El vaixell de paper: Quan el soldadet va caure a terra uns nens que passaven per allí li van fer un vaixell de paper per que navegues per l’aigua de la pluja. Quan està a la claveguera els vaixell es desfà i el soldadet està a punt de ofegar-se.
 • Petit cor de plom i els lluentons de la ballarina: Son les restes que queden desprès de cremar-se a la llar de foc i ho troba la minyona quan va a netejar la cendra.

 

 ANÀLISI DELS PARATEXT

 • GENERAL

En aquesta portada a primera vista sembla que destaqui més la imatge ja que ocupa gran part de la portada i el dibuix és amb color, el títol “EL SOLDADITO DE PLOMO” queda en segon pla perquè està en negreta i amb majúscula. En tercer pla el que destacaríem seria el nom de l’autor; Hans Christian Andersen, l’adaptació i la il·lustració; Mercedes Llimona. En un quart pla  destacaríem l’editorial; Hymsa

Creiem  que el conte està adreçat a nens/es (d’uns 7-8 anys).

 • IL·LUSTRACIONS

La imatge de la portada es pot observar que els colors utilitzats per l’ il·lustrador són amb colors més vius com el blanc, groc, negre, vermell i blau. La tècnica de dibuix utilitzada diríem que està feta colors de fusta. És un dibuix senzill i sense gaires detalls que cridin l’atenció de l’Infant. Només s’observa un barco fet amb paper de diari i el soldadet de plom a dins del barco a sobre d’aigua .plom2

En aquest paratext interior podem observar que el nivell d’importància de la imatge és molt important ja que ocupa tota la pàgina. És una imatge de quan el soldadet està dins la panxa del peix. El color que hi predomina es el vermell. El text explica que el soldadet està dins la panxa del peix per tant hi ha concordança amb la imatge.

Quan a la il·lustració, com ja hem comentat en el primer paratext, la tècnica de dibuix utilitzada diríem  que està feta amb paper i llapis de colors com el blanc, groc, negre, vermell blau i marró.

2n-conte

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s