El soldadito de plomo (1987)

Títol: El soldadito de plomo, 1987

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: no especifica

Il·lustracions: María Pascual

Editorial: Susaeta Ediciones S.A.

ISBN: 84-305-2206-9 

Títol: El soldadito de plomo

 

Fórmules d’inici del conte: “Pepito hacía tiempo que deseaba tenir, entre sus juguetes, unos soldaditos de plomo.”

PLANTEJAMENT:

Com comença?  El Pepito  obre la caixa on hi ha els vint-i-cinc soldat de plom, són el seu regal d’aniversari. Corre a la seva habitació per a jugar-hi
Qui és el protagonista? El soldat de plom.
Com és?  Duia un fusell a l’espatlla, mirava fixament endavant i portava un uniforme llampant, de color vermell i blau i només tenia una cama
On viu? A casa del nen.
Que fa? El soldat s’enamora d’una ballarina però no s’atreveix  dir-li res.

NUS:

Què passa? El soldadet de plom amb una ventada cau per l finestra
Quin problema?  Va caure en un sorral i el Pepito el va baixar a busca’l però no el va trobar. Dos nens que el van veure li van fer una barca de paper el posaren damunt i deixaren en una sèquia canalitzada perquè l’aigua se l’emportes, llavores un remolí el xucla i va desaparèixer per la claveguera, allí es va trobar una rata molt gran però no li va fer res. El soldadet  es va quedar sense barca i un peix molt gros se’l va menjar.
On passa? Pel carrer, a la claveguera, al mar i a la panxa del peix
Quan passa? No especifica

DESENLLAÇ:

Com acaba? Poc despès torna a veure la llum, la cuinera casualment compra el peix que s’havia menjat al soldadet i el va portar als nens casualment era la mateixa casa on hi havia la ballarina. En veure’s es van abraçar i tot seguit es van casar
Com se soluciona el problema?  El soldadet i la ballarina estan junts per sempre.
Fórmula d’acabament del conte: “Y la fiest prosiguió celebrando el compromiso matrimonial del soldadito cojo y la hermosa bailarina de cera.”

 

PERSONATGES

 • El soldadet de plom: És el protagonista del conte. Duia un fusell a l’espatlla, mirava fixament endavant i portava un uniforme llampant, de color vermell i blau i només tenia una cama. Viu a casa d’un nen i s’enamora de la ballarina de paper, però un dia que feia turmenta  un cop d’aire va caure per la finestra. L’aigua se’l va endur fins que dos nens que el van veure li van fer una barca de paper el posaren damunt i deixaren que l’aigua se l’emportes, llavores un remolí el xucla i va desaparèixer per la claveguera, allí es va trobar una rata molt gran però no li va fer res. El soldadet  es va quedar sense barca i un peix molt gros se’l va menjar. Poc despès torna a veure la llum, la cuinera va comprar el peix que s’havia menjat al soldadet i el va portar als nens casualment era la mateixa casa on hi havia la ballarina. De cop i volta el nen més petit de la cas sense saber per què el va llançar a la llar de foc, i de cop una ventada fa volar a la ballarina fins que cau a la llar de foc.
 • El Pepito: És el seu aniversari i està molt conten de que li regalessin 25 soldadets de plom, el primer que va fer posar-los tots en filera, allí va ser quan es va adonar de que un soldadet li faltava una cama però li va ser indiferent, aquell dia també li van regalar un castell de cartró i una ballarina. L’endemà al matí jugant el soldadet de pom va caure per la finestra. El nen el va tornar a trobar gràcies a que la cuinera de casa havia comprat el peix que s’havia menjat al soldadet, molt content es va posar a jugar amb ell, però més tard el seu germà petit sense saber per  què el va tirar al foc.
 • Els dos nens: Anaven caminat pel carrer i van veure al soldadet de cap per avall el van agafar i li van fer una barqueta de paper  i van deixar que la corrent de l’aigua se l’emportes.
 • Les joguines: A les nits es despertes i comencen a fer gresca.
 • El peix: La corrent d’aigua el va portar al riu on un peix molt gros se’l va menjar.
 • El pescador: El pescador com cada dia va anar a pescar i casualment va pescar el peix que s’havia menjat el soldadet. Tot seguit el va portar al mercat per vendre’l.
 • La cuinera: Va anar al mercat a comprar peix i per casualitat va comprar el peix que s’havia menjat el soldadet , en veure’l el va netejar i el va donar al nen.

NATURA

 • Un cop de vent: Per culpa d’un cop de vent el soldadet va caure de la finestra.
 • La pluja: Quant el soldadet va caure a terra, va començar a ploure això va provocar que es crees un petit rierol on el soldadet va començar a navegar amb l’ajuda d’una barca que l’hi havia fet uns nens.
 • El mar: L’aigua de la pluja el va portar per unes clavegueres que desembocava en un mar on un peix se’l va menjar.

OBJECTES

 • La capsa de cartró: és d’on el soldadet de plom va sortir juntament amb el seus germans el dia que li van regalar al nen.
 • Castell de cartró: És on estava la ballarina quan es va enamorar el soldadet de polm. Era un altre regal d’aniversari del nen.
 • El vaixell de paper: Quan el soldadet va caure a terra uns nens que passaven per allí li van fer un vaixell de paper per que navegues per l’aigua de la pluja. Quan està a la claveguera els vaixell es desfà i el soldadet està a punt de ofegar-se.

 

 ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquest conte tradicional de Hans Christan Andersen, l’adaptació no posa de qui és . Les il·lustracions són de María Pascual (1987).Aquesta informació és visible al interior del llibre.

Aquest conte es troba en un llibre anomenat Andersen, on es troba un recull de contes d’aquest autor. En el llibre no es troba cap indicador sobre el destinatari del llibre i tampoc hi ha pròleg ni dedicatòries. El text està justificat i en les pàgines s’alternen text i imatges. El llibre és amb castellà

La tipografia és mitjana i utilitza lletra de pal.

 • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb colors càlids, tos són d’una gamma de colors clars, però trobem algunes excepcions. Els dibuixos són senzills, creiem que la tècnica es tempera i aquarel·la.

En la portada veiem una nena que en primer pla que ens mira de reüll, amb un nen damunt de l’ombro molt més petit que ella que sembla que li expliqui algo a l’orella, suposem és deu referir en un altre a conte ja que no és el soldadet de plom.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 En aquesta imatge veiem al soldadet quan cau a l’aigua. Per la imatge sola no sabem ven ve el que està passant al conte, les imatges només són per acompanyar una mica el text. Les il·lustracions estan pintades amb acrílics basant-nos amb el traç i el color.  Podem deduir a partir de les imatge que aquets conte està pensat per a infants de a partir de 8 anys ja que han de saber llegir per entendre el relat. Podem concloure que el text requereix més importància que la il·lustració, ja que encara que tenen coherència i ens aporta molta més informació el text.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s