El soldadet de plom (2000)

Nom: El soldadet de plom, 2000

Autor: Hans Christian Andersen                                                       

Adaptació i traducció: Enriqueta Capellades

Editorial: Combel

Il·lustració: Margarita Ruiz

ISBN: 978-84-7864-379-0                                                                 


Títol: El soldadet de plom

Fórmules d’inici del conte: En un aparador d’una casa de joguines hi havia una capsa plena de soldats de plom.

PLANTEJAMENT:

Com comença?  La mare i un nen van veure una caixa plena de soldadets de plom en un aparador, el nen li va demanar a la mare que li compres  ja que era el seu sant i la mare així ho va fer.
Qui és el protagonista? El soldat de plom.
Com és?  Vestit amb casaca roja, pantaló blau, el fusell a l’espatlla i sense una cama.
On viu? Amb una caixa a casa el nen.
Que fa? El nen comença a jugar amb els soldadets i el treure’ls tots va veure que a un li faltava una cama per aquest motiu el va deixar a la finestra

NUS:

Què passa? El soldadet de plom quan està a la finestra s’enamora de la ballarina de paper que està a prop seu però no s’atreveix a dir-li res.
Quin problema?  Una forta tempesta el fa caure a fora, l’aigua se’l va endur fins que dos nens que el van veure li van fer una barca de paper el posaren damunt i deixaren que l’aigua se l’emportes, llavores un remolí el xucla i va desaparèixer per la claveguera, allí es va trobar una rata molt gran però no li va fer res. El vaixell i el soldadet  van sortir de la claveguera i van anar a parar a un gran riu però un peix molt gros se’l va menjar. Llavors un home pescà el peix i el portà al mercat.
On passa? A la casa, pel carrer, a la claveguera, al riu i al mercat.
Quan passa? Durant un dia.

DESENLLAÇ:

Com acaba? La mare casualment va comprar un peix , quan el va obrir va sortir el soldadet de plom que havien perdut i el va deixar a sobre de la taula a prop del castell. El soldadet de plom va veure a la ballarina però no va gosar a dir-li cap paraula, el nen va veure altre vegada el soldadet de plom, el va agafar i dl va tirar el foc.
Com se soluciona el problema?  De cop es va obrir la finestra i un cop d’aire va arrossegar la ballarina al foc.  
Fórmula d’acabament del conte:  El soldadet l’abraçà. L’endemà, entre les cendres, van trobar un trosset de plom en forma de cor.

 

PERSONATGES

 • El soldadet de plom: És un ninot molt bonic que anava vestit amb casaca roja, pantalons blaus, el fusell a l’espatlla i sense una cama. Viu amb una caixa a una casa d’un nen. S’enamora de la ballarina en el moment de veure-la. Va caure per  la finestra, dos nens que passaven en aquell moment li van fer una barca de paper i la corrent el va portar claveguera avall fins arribar en un riu. Va ser transportat per un peix fins arribar altre cop a la casa on estava per primera vegada.
 • La Ballarina: Una noia que  portava un vestit de gasa com un núvol rosat, era de paper, tenia els braços arquejats per damunt el cap. Viu a una casa d’un nen amb més joguines. No li treia l’ull de sobre en el soldadet de plom, ballava i feia moltes voltes.
 • Nen: És un nen petit.  Viu amb la seva mare a una casa. Mirar un aparador de joguines, dir-li a la mare que li compres la caixa dels soldadets de plom, el veure el soldadet de plom que li faltava un cama el va posar a la finestra. El tornar a veure el soldadet a la taula el va tirar el foc.
 • Mare:  Viu casa seva amb el seu fill. Mirar un aparador de joguines,li  comprar  una caixa de soldadets de plom al seu fill. Al fer el dinar va obrir el peix i va sortir el soldadet de plom que havien perdut, ella el va tornar a deixar a sobre de la taula.
 • Dos nois: Li fan un barca de paper al soldadet de plom i el col·loquen al mig d’un bassal d’aigua.

NATURA

 • Un cop de vent: Per culpa d’un cop de vent el soldadet va caure de la finestra.
 • La pluja: Quant el soldadet va caure a terra, va començar a ploure això va provocar que es crees un petit rierol on el soldadet va començar a navegar amb l’ajuda d’una barca que l’hi havia fet uns nens.
 • El riu: L’aigua de la pluja el va portar per unes clavegueres que desembocava en un riu on un peix se’l va menjar.
 •  El foc: El nen més petit de casa sense saber el perquè el va tirar a la llar de foc on es va cremar.

OBJECTES

 • La capsa de cartró: és d’on el soldadet de plom va sortir juntament amb el seus germans el dia que li van regalar al nen.
 • Castell de cartró: És on estava la ballarina quan es va enamorar el soldadet de polm. Era un altre regal d’aniversari del nen.
 • El vaixell de paper: Quan el soldadet va caure a terra uns nens que passaven per allí li van fer un vaixell de paper per que navegues per l’aigua de la pluja. Quan està a la claveguera els vaixell es desfà i el soldadet està a punt de ofegar-se.
 • Petit cor de plom i els lluentons de la ballarina: Son les restes que queden desprès de cremar-se a la llar de foc i ho troba la minyona quan va a netejar la cendra.

 

ANÀLISI DELS PARATEXTOS

 • GENERAL

En aquesta portada a primera vista destaca més la imatge ja que ocupa pràcticament tota la portada. El títol  El soldadet de plom queda en segon pla ja que estar amb minúscula i de color negre.

Creiem  que el conte està adreçat a nens/es (d’uns 4-5 anys).

 • IL·LUSTRACIONS

La imatge de la portada es pot observar que els colors utilitzats per l’ il·lustrador són  més aviat amb tons vistosos i amb molta variació de colors, d’aquesta manera crida molt l’atenció de l’Infant. La tècnica de dibuix utilitzada diríem que és l’aquarel·la; en la imatge podem veure al soldadet de plom en primer pla, la ballarina en un segon pla i tot seguir més petit i al darrera altres joguines. Totes les imatges que surten estan molt ben dibuixades, amb molts detalls i encarats per infants.

plom3

En aquest paratex interior podem observar com el nivell d’importància se li dona a la imatge ja que ocupa una tercera part de la pàgina.  Tot i això dona molta més informació el text que la imatge, en el text explica  que en una aparador d’una casa de joguines  hi ha una caixa de soldadet de plom, un nen i una mare se la miren embadalits. La lletra utilitzada en el text és més aviat gran, amb lletra lligada, entenedora i creiem que va dirigit com hem dit anteriorment per nens/es d’uns 4-5 anys. El vocabulari és bastant entenedor.

Quan a la il·lustració, com ja hem comentat en el primer paratext, la tècnica de dibuix utilitzada diríem que és l’aquarel·la; en la imatge podem veure al soldadet de plom en primer pla i la ballarina abrasats. La imatge en si té uns colors  pastels, són uns dibuixos pensats per a nens/es més petitons i estan realitzats amb molts detalls.

3r-conte1

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s