El soldadet de plom (1998)

Títol: El soldadet de plom, 1998

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: Antonio Amago Alonso

Il·lustracions: Sandra Aguilar Latorre

Editorial: Sieteleguas

ISBN: 978-84-96749-34-4 

Títol: El soldadet de plom

Fórmules d’inici del conte: “Temps era temps.”

PLANTEJAMENT:

Com comença?  Un nen obre la caixa on hi ha els vint-i-cinc soldat de plom, li agradaven molt .
Qui és el protagonista? El soldat de plom.
Com és?  Duia un fusell a l’espatlla, mirava fixament endavant i portava un uniforme llampant, de color vermell i blau i només tenia una cama
On viu? A casa del nen.
Que fa? El soldat s’enamora d’una ballarina però no s’atreveix  dir-li res,  el follet gelós d’amor el tira per la finestra.

NUS:

Què passa? El soldadet de plom cau de la finestra al carrer.
Quin problema?  L’aigua se’l va endur fins que dos nens que el van veure li van fer una barca de paper el posaren damunt i deixaren que l’aigua se l’emportes, llavores un remolí el xucla i va desaparèixer per la claveguera, allí es va trobar una rata molt gran però no li va fer res. El soldadet  es va quedar sense barca i un peix molt gros se’l va menjar.
On passa? Pel carrer, a la claveguera i a la panxa del peix
Quan passa? No especifica

DESENLLAÇ:

Com acaba? Poc despès torna a veure la llum, la cuinera casualment compra el peix que s’havia menjat al soldadet i el va portar als nens casualment era la mateixa casa on hi havia la ballarina. De cop i volta el follet gelós d’amor  el  va llançar a la llar de foc, juntament amb la ballarina fins que cau a la llar de foc.
Com se soluciona el problema?  El soldadet i la ballarina estan junts mentre els envolta les flames.
Fórmula d’acabament del conte:  “Quant al matí següent el nen va furgar entre les cendres va trobar un preciós cor de plom.”

 

 PERSONATGES

 • El soldadet de plom: És el protagonista del conte. Duia un fusell a l’espatlla, mirava fixament endavant i portava un uniforme llampant, de color vermell i blau i només tenia una cama. Viu a casa d’un nen i s’enamora de la ballarina de paper, però un dia el follet dolent el va tirar per la finestra. L’aigua se’l va endur fins que dos nens que el van veure li van fer una barca de paper el posaren damunt i deixaren que l’aigua se l’emportes, llavores un remolí el xucla i va desaparèixer per la claveguera, allí es va trobar una rata molt gran però no li va fer res. El soldadet  es va quedar sense barca i un peix molt gros se’l va menjar. Poc despès torna a veure la llum, la cuinera va comprar el peix que s’havia menjat al soldadet i el va portar als nens casualment era la mateixa casa on hi havia la ballarina. De cop i volta el follet dolent sense saber per què el va llançar a la llar de foc juntament amb la ballarina fins que cau a la llar de foc.
 • El nen: El nen està molt content amb els seus 25 soldadets de plom, i jugava molt però un es va adonar  que li faltava una cama però li era indiferent. L’endemà al matí el follet dolent i engelosit d’amor va tirar el soldadet per la finestra. El nen el va tornar a trobar gràcies a què la cuinera de casa havia comprat el peix que s’havia menjat al soldadet, molt content es va posar a jugar amb ell, però més tard el follet dolent els va tirar els dos al foc.
 • Els dos nens: Anaven caminat pel carrer mentre plovia i van veure al soldadet de cap per avall, el van agafar i li van fer una barqueta de paper  i van deixar que la corrent se l’emportes.
 • Les joguines: A les nits es desperten i comencen a fer gresca.
 • La rata: Quant el soldadet va caure a la claveguera es va trobar una rata enorme que li va exigir que pares i que li ensenyes el passaport, però el soldadet no va poder parar ja que la corrent d’aigua se’l va endur.
 • El peix: La corrent d’aigua el va portar al llac on un peix molt gros se’l va menjar.
 • El pescador: El pescador com cada dia va anar a pescar i casualment va pescar el peix que s’havia menjat el soldadet. Tot seguit el va portar al mercat per vendre’l.
 • La cuinera: Va anar al mercat a comprar peix i per casualitat va comprar el peix que s’havia menjat el soldadet , en veure’l el va netejar i el va donar al nen.
 • El follet: El follet gelós del seu amor amb la ballarina primer el va tirar de la finestra, però al cap d’uns dies en veure que tornava a ser allí casa va tirar a la ballarina i al soldadet al foc.

NATURA

 • La pluja: Quant el soldadet va caure a terra, va començar a ploure això va provocar que es crees un petit rierol on el soldadet va començar a navegar amb l’ajuda d’una barca que l’hi havia fet uns nens.
 • El llac: L’aigua de la pluja el va portar per unes clavegueres que desembocava en un llac on un peix se’l va menjar.
 •  El foc: El follet gelós els va tirar a la llar de foc on es va cremar.

OBJECTES

 • La capsa de cartró: És on viu el soldadet de plom i els seus germans.
 • Castell de cartró: És on estava la ballarina quan es va enamorar el soldadet de polm. Era un altre regal d’aniversari del nen.
 • El vaixell de paper: Quant el soldadet va caure a terra uns nens que passaven per allí li van fer un vaixell de paper per a què navegués per l’aigua de la pluja. Quant està a la claveguera els vaixell es desfà i el soldadet està a punt d’ofegar-se.
 • Petit cor de plom i els lluentons de la ballarina: Son les restes que queden desprès de cremar-se a la llar de foc i ho troba el nen  quant va furgar la cendra.

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquest conte tradicional de Hans Christan Andersen és una adaptació de Antonio Amago Alonso. Les il·lustracions són de Sandra Aguilar Latorre. Aquesta informació és visible a l’interior del conte.

En el conte no trobem cap indicador sobre el destinatari del llibre. Tampoc hi ha pròleg ni dedicatòries. No trobem fragmentació de títols ni paginació.

El text no està justificat i les pàgines s’alternen entre text i il·lustració.

La tipografia és mitjana i utilitza lletra de pal.

El conte es compon de 14 làmines en color amb el text del conte al dors de cada làmina en espanyol, anglès i català. Inclou una guia pedagògica en diversos idiomes.

Els narradors poden ser adults o, segons els casos, els propis nens. Aquests podran assistir en grup a un espectacle en què tots junts puguin cridar de por o riure amb força.

El teatre Kamishibai és una tradició des de fa segles al Japó d’explicar contes, que fascina a l’audiència.

 • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb colors vius i alegres. Tot i això hi ha algunes imatges amb colors freds però són molt poques.

Els dibuixos són senzills i les imatges no són sobrecarregades. Creiem que estan pintats amb acrílics pel traç i per la forma que estan treballades les imatges.

La potada es un sobre on a dins i han totes es làmines. El sobre es de color blanc hi ha amb marron fosc marcada l línea de l’horitzo on hi ha la silueta d’uns nens que miren atentament un home que explica un conte. Més amunt hi ha escrit el nom de la col·lecció de obres de títeres Kamishibai, i a la dreta el nom del conte en aquest cas el soldadet de plom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 En la següent imatge veiem l’escena de com el soldadet cau per la finestra . El color que hi predomina és el marró, tot i això destaca el vermell del soldadet i el blau de la cortina. Al fons es veu una noi que veu com el soldadet cau a terra.  El text explica que el follet dolent el tira per la finestra perquè té molta gelosia per l’amor que li té a la ballarina. Per tant, podem concloure que el text requereix més importància que la il·lustració, ja que encara que tinguin coherència, ens aporta molta més informació el text.

Darrerament, podríem dir que el llibre creiem que està indicat per a nens a partir de 3  anys, per la senzillesa de les  il·lustracions i els colors., encara que no el sàpiguen llegir està pensat perquè un adult el pugui llegir i escenificar.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s