El soldadet de plom (1998)

Nom: El soldadet de plom, 1998

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació i traducció:

Editorial: Peralt Montagut

Il·lustració: Graham Percy

    

Títol: El soldadet de plom

Fórmules d’inici del conte: Hi havia una vegada un petit infant que tenia vint-i-cinc soldadets de plom guardats en una caixa de cartró.

PLANTEJAMENT:

Com comença? Comença explicant que un infant tenia vint-i-cinc soldadets amb una caixa, continua amb una petita descripció dels soldadets, també explica que l’Infant tenia altres joguines a davant del castell hi havia una ballarina de cartró
Qui és el protagonista? El soldadet de plom.
Com és?  Era ben igual que els altres vint-i-quatre soldadets de plom però només tenia una cama.
On viu? En una caixa de cartró amb vint-i-quatre soldats més a casa d’un infant.
Que fa? Mirava fixament a la ballarina.

NUS:

Què passa? A mitja nit les joguines van sortir a ballar i de sobte es va obrir una caixa ratllada i en va sortir un ninot malcarat i li va dir en el soldadet de plom que no es mires més a la ballarina però el soldadet de plom no li va fer cas.
Quin problema? L’endemà al matí el nen va posar el soldat de plom a l’ampit de la finestra, no se sap perquè però el soldat va caure per la finestra i va anar a parar el terra. De sobte van aparèixer dos xicots i van trobar el soldadet de plom, van pensar de fer-li una barqueta de paper,el van ficar a dins i el van deixar al mig de la corrent d’aigua. La corrent d’aigua el va portar directa a una claveguera, es va trobar una rata i aquesta li va demanar el passaport però el soldadet de plom no va dir res i la corrent el va portar enmig d’un canal d’aigües mogudes, la barqueta es va desfer mentre el soldat s’enfonsava, un peix enorme se’l va empassar.
On passa? A  casa d’un nen, al carrer, a la claveguera i a un canal.
Quan passa? No especifica.

DESENLLAÇ:

Com acaba? De cop i volta el peix va començar a moure’s d’una banda a l’altre quan va parar de cop. Al cap d’una estona el soldadet va veure llum, van obrir el peix per menjar-se’l i de sobte va sortir el soldadet de plom, casualment era la mare d’aquell noiet, ella el va tornar a deixar a sobre de la taula però al cap d’un moment el nen va agafar el soldadet i el va tirar el foc.
Com se soluciona el problema? Aleshores es va obrir una porta i va entrar una ràfega de vent i va arrossegar a la ballarina al costat del soldadet de plom al foc.
Fórmula d’acabament del conte: A l’endemà, quan van anar a replegar la cendra, trobaren una massa de plom fos amb la forma d’un cor vermell i,just al mig, tot el que va quedar de la ballarina de cartró: el lluentó de color de rosa, que ara era més negra que el carbó.

PERSONATGES

  • Soldadet de plom: És un ninot. Era ben igual que els altres vint-i-quatre soldadets de plom però només tenia una cama. Viu en una caixa de cartró amb vint-i-quatre soldats més a casa d’un infant. Mirava fixament a la ballarina. El soldadet de plom no li va fer cas en el ninot. Va caure per la finestra i va anar a parar el terra, el van ficar a dins d’una barqueta i el van deixar al mig de la corrent d’aigua. La corrent d’aigua el va portar directa a una claveguera, es va trobar una rata i aquesta li va demanar el passaport però el soldadet de plom no va dir res i la corrent el va portar enmig d’un canal d’aigües mogudes, la barqueta es va desfer mentre el soldat s’enfonsava, un peix enorme se’l va empassar. Al cap d’una estona el soldadet va veure llum, el van tornar a deixar a sobre de la taula però al cap d’un moment el nen va agafar el soldadet i el va tirar el foc.
  • Ballarina: És una nina. Duia un vestidet de mussolina molt bonic i, volant-li les espatlles, una cinteta blava amb un lluentó de color rosa que feia força patxoca. Viu a casa de l’Infant. Mira fixament el soldadet de plom i una ràfega d’aire l’arrossega al seu costat al foc.
  • Nen petit: És un nen petit. Viu a casa seva amb la seva mare. L’endemà al matí el nen va posar el soldat de plom a l’ampit de la finestra i un cop el va tornar a veure el nen va agafar el soldadet i el va tirar el foc.
  • Dos nens: Són dos nens joves. Es troben el soldadet de plom, li fan una barqueta de paper, el fiquen dins i el deixen al mig d’una corrent d’aigua.
  • Mare del nen: La mare compra un peix i al obrir-lo reu el soldadet de plom de dins de la panxa del peix i el deixa a sobre de la taula.

OBJECTES

  • Ninot: És un ninot malcarat, viu en una caixa ratllada. Li diu en el soldadet que deixi de mirar a la ballarina.

 

ANÀLISI DEL PARATEXT

En aquesta portada a primera vista sembla que destaqui més la imatge ja que ocupa gran part de la portada i el dibuix és amb color i emmarcat , el títol “El soldadet de plom” queda en segon pla perquè està en negreta i amb minúscula. En tercer pla el que destacaríem seria el nom de l’il·lustrador “Graham Percy”, en quart lloc destaca la editorial “Peralt Montagut”.

Creiem  que el conte està adreçat a nens/es d’uns 5-6 anys.

La imatge de la portada es pot observar que els colors utilitzats per l’ il·lustrador són amb colors més pastel i colors no gaire cridaners. La tècnica de dibuix utilitzada diríem que està feta colors de fusta. És un dibuix senzill amb alguns detalls que criden l’atenció de l’Infant. Només s’observa la ballarina, el soldadet de plom i dos cignes.

plom6

En el següent paratext interior podem observar que en un primer pla crida molt més l’atenció la imatge ja que ocupa una tercera part de la pàgina, en segon pla creiem que destacaríem la lletra ja que ocupa molt menys espai.  Un cop llegeixes el text ens em adonat que el text diu molta més informació que la imatge, en el text explica que la criada de l casa troba el soldadet a la panxa del peix i corre a ensenyar-los als infant, en canvi a la imatge només s’observa una família i una dona porta el soldadet a les mans.  Creiem que aquets conte està pensat per a nens/es d’uns 5-6 anys que ja comencen a saber llegir, no hi ha vocabulari complicat sinó fàcil d’entendre.

Quan a la il·lustració, com ja hem comentat en el primer paratext, la tècnica de dibuix utilitzada diríem  que està feta amb colors de fusta utilitzat molta variació de colors com el vermell, blau, verd, negre, etc,

6e conte

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s