El patito feo (1987)

Títol: El Patito feo, 1987

Autor: Hans Christian Andersen

Il·lustracions: María Pascual

Editorial: Susaeta Ediciones S.A.

ISBN: 84-305-2206-9

Títol: El Patito feo

Fórmules d’inici del conte:Junto al foso de un viejo jardín…

PLANTEJAMENT:

Com comença? Un ànega a posat ous i les closques d’aquests es comencen a trencar excepte la d’un ou, que és diferent als altres.
Qui és el protagonista? L’aneguet lleig
Com és?  Gros i lleig.
On viu? Al costat del fossat d’un vell jardí
Que fa? Surt del ou i comença a nedar amb facilitat a diferència del seus, suposats, germans.

NUS:

Què passa? Que la mare l’ensenya als diferents animals del estable i tots veuen que no es fill seu
Quin problema? Com que l’ànec no és igual que els seus germans el discriminen i se’n riuen i ell decideix marxar a buscar la seva família real..
On passa? En un aiguamoll, en una cabana, a casa d’un camperol, en un jardí amb pomeres i lilàs
Quan passa? A la primavera i la tardor

DESENLLAÇ:

Com acaba? L’aneguet està cansat que tot el món el rebutgi i aleshores decideix anar a uns aiguamolls on troba uns ocells nedant que són igual que ell.
Com se soluciona el problema? L’aneguet és posa a dins l’aigua i quan es pena que els ocells el començaran a picar li es igual i és quan es veu reflectit a l’aigua i llavors s’adona que és un cigne molt bonic, al qual tothom estima i ningú descrimina.
Fórmula d’acabament del conte: Quan era aneguet lleig, mai m’hauria imaginat que arribaria a ser tan feliç”.

 

PERSONATGES

 • L’aneguet lleig: L’aneguet lleig és la protagonista del conte. És un ànec que viu al costat d’uns aiguamolls. En el conte ens surt descrita com un aneguet que no vol ningú per ser diferent. És un aneguet lleig i mon gros, el més lleig de tots els germans. Té les plomes molt fosques i grans. Des de què és petit, sempre ha estat marginat i tots els animals que ha anat coneixen l’han fet fora i se l’hi n’han rigut, i va decidir marxar ven lluny on ningú el conegués. Fins que va arribar el dia que es va fer gran i és va convertir el un bonic cigne de plomes blanques. És aleshores quan tos els nens que li donen pa i la resta d’animals l’estimen i no el fan fora del llocs per ser lleig.
 • La mare ànega: La mare ànega és la mare del aneguet lleig i dels seus germans. Feia dies que covava els ous per igual, quan va veure que un dels ous era diferent dels altres el va seguir covant una mica més de temps fins que va sortir l’aneguet lleig, i encara que ningú no el volgués per ser diferent ells sempre el defensava davant dels animals que el despreciaven, però a mida que anaven passant els dies també creu que el millor que podria fer l’aneguet lleig es marxar ben lluny.
 • Germans de l’aneguet lleig:  Els quatre germans va trencar la closca abans que el seu germà, estaven meravellats en veure aquell món tan gran que havien de descobrir. La seva mare els va portar a nedar i a rentar-se als aiguamolls, s’adona que no és un ou de gall d¡indi, ja que és l’únic que mou les potes amb harmonia a diferència del seus germans, que els costa molt.
 • Els animals del corral: quan els aneguets han quedat ven nets, desprès de rentar-se a l’aiguamoll, els porta al corral a presentar els seus fills  als altres animals. Els animals en veure l’aneguet lleig, el rebutgen, dient-li que és estrafolari i desmanegat i tot dient-li el piquen.
 • Ànecs salvatges: Viuen en un gran aiguamoll i en veure’l, el troben tan lleig que no poden estar de dir-li, però per sort desprès el deixen tranquil, però al cap d’un parell de dies, passen volant per sobre d’ell i li diuen si vol anar amb ells per que faci amistat amb unes oques bosqueroles. Però en aquell precís moment se senten dos trets i els ànecs cauen morts a l’aigua.
 • Els gossos: els gossos rastregen entre els jonc i les canyes quan de sobte troben a l’aneguet lleig amb el cap sota l’ala, se’l miren de fit a fit i se’n van sense tocar-lo.
 • La vella: fa molt mal temps, l’aneguet veu una cabana i decideix quedar-s’hi a dormir, li demana permís a la vella i ella li deixa perquè és pensa que és una ànega o pondrà ous.
 • La gallina i el gat: la gallina i el gat viuen amb la vella. Ells li fan veure al gat com s’hi està de bé en aquella casa, havent-li dit això li demanen que pongui un ou, però ell els intenta explicar que no pot, però ells no ho entenen, i decideix marxar.
 • Els bells ocells: tenen uns llargs colls i fan uns crits peculiars mestre estenen les ales per marxar a terres més càlides. A l’aneguet l’agradaria marxar amb elles però ell veu que com que és tan lleig no el voldran i decideix no marxar.
 • El camperol: veu que l’aneguet s’ha quedat atrapat al glaç. Trenca el glaça amb el seu esclop i se’l emporta cap a casa seva. L’aneguet es reviscola.
 • Els fills del camperol: quan l’aneguet es reviscola, els infants volen jugar amb ell, però ell s’espanta pensat que duen males intensions. Els van corre per tota la casa.
 • La mestressa: quan lla mestressa veu tot aquell enrenou decideix intentar agafar-lo juntament amb els seus fills però a caben tots a terra els uns sobre els altres, excepte l’aneguet que fuig com pot i torna a cap al gel.
 • Els tres cignes: quan veuen a l’aneguet el van a buscar i l’aneguet s’hi acosta, ell es pensa que el mataran a cops de bec, però és aleshores quan es veu reflectit a l’aigua i veu que ja no és un aneguet lleig sinó tot el contrari. Els tres cignes s’hi acosten i l’amanyaguen.
 • Els nens i nenes: van a veure els cignes del aiguamoll, quan de sobte criden, n’hi ha un de nou més bell i més jove. Aleshores l’aneguet se’n recorda de tot el que a passat fins arribar a ells.

NATURA

 • Vent : com que el vent és tant fort quasi no pot ni caminar i decideix passar la nit en una cabana.
 • Tardor: cauen les fulles i l’aneguet veu com les aus més belles comencen a marxar a terres més càlides.
 • Hivern: comença a fer feres i l’aneguet s’ha quedat sol.
 • Neu: la neu cobreix tot el paisatge de blanc.
 • Glaç: l’aneguet lleig ha de donar voltes a l’aigua per a que no és glaci però com que fa tan de fred, el forat cada vegada és més petit i com que no é pot moure ell també és glaça fins que un camperol trenca el glaç amb el seu esclop.
 • Primavera: tot floreix i l’aneguet és troba més fort que mai i troba als tres cignes.
 • L’aigua: és veu reflectit i veu que ja no és un aneguet lleig.

 

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquest conte tradicional és de  Hans Christan Andersen. Les il•lustracions són de María Pascual (1987).Aquesta informació és visible al interior del llibre.

Aquest conte es troba en un llibre anomenat Andersen, on es troba un recull de contes d’aquest autor. En el llibre no es troba cap indicador sobre el destinatari del llibre i tampoc hi ha pròleg ni dedicatòries. El text està justificat i en les pàgines s’alternen text i imatges. El llibre és amb castellà

La tipografia és mitjana i utilitza lletra de pal.

 • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, totes són amb colors càlids, tos són d’una gamma de colors clars, però trobem algunes excepcions. Els dibuixos són senzills, creiem que la tècnica es tempera i aquarel·la.

En la portada veiem una nena que en primer pla que ens mira de reüll, amb un nen damunt de l’ombro molt més petit que ella que sembla que li expliqui algo a l’orella, suposem és deu referir en un altre a conte ja que no té res a veure amb l’aneguet lleig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En la següent  imatge veiem a la mare ànega amb els seus fills i l’aneguet lleig quant acaben de néixer. Els colors que i predominen són càlids com és el groc i el taronja que contrasten amn el llaç blau de la mare i amb el negre de l¡aneguet.

Podem deduir a partir de les imatge que aquets conte està pensat per a infants de a partir de 8 anys ja que ha de saber llegir per entendre el relat. Les il·lustracions només mostren una petita part del conte, serveixen per decorar en aquest cas basant-nos en la senzillesa de les imatges.

Podem concloure que el text requereix més importància que la il·lustració, ja que encara que tenen coherència i ens aporta molta més informació el text.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s