La Sirenita (2005)

Títol: La Sirenita, 2005

Autor: Hans Christian Andersen

Adaptació: Anna Grau

Il·lustracions: Irene Bordoy

Editorial: Combel Editorial S,A.

ISBN: 978-84-9825-022-0

Títol: La Sireneta

Fórmules d’inici del conte: “Al fons del mar, en un meravellós palau, hi vivia un rei vidu amb la seva mare i les seves sis boniques filles”

PLANTEJAMENT:

Com comença? La Sireneta vivia amb el seu pare, la seva àvia i les seves cinc germanes, en un palau al fons del mar. La Sireneta cantava com els àngels i tots els animals del mar s’acostaven a veure-la. Ella tenia moltes ganes de complir 15 anys perquè així podria pujar a la superfície.
Qui és el protagonista? La Sireneta
Com és?  És la petita de les sis germanes. És molt bonica i té una veu com els àngels.
On viu? Al fons del mar, en un meravellós palau.
Que fa? Expressa la seva curiositat i les seves ganes per complir 15 anys i pujar a la superfície.

NUS:

Què passa? La sireneta compleix 15 anys i puja a la superfície. Un cop allà veu en un vaixell el Príncep més bell del món. Tot seguit es va girar una tempesta i els homes de la nau van caure a l’aigua. La Sireneta el salva i s’enamora d’ell.
Quin problema? La sireneta s’enamora del príncep i va a veure una fetillera perquè vol aconseguir unes cames a canvi de la seva veu. També es convertiria en escuma si el Príncep es casés amb una altra dona. 
On passa? Al fons del mar.
Quan passa?

DESENLLAÇ:

Com acaba? El Príncep ja tenia una promesa i no estava enamorat de la Sireneta, però li tenia molt afecte
Com se soluciona el problema? Les germanes ofereixen un punyal a la Sireneta a fi que mati al Príncep, així es salvaria i podria tornar a viure amb elles. Però la Sireneta no va ser capaç i va plorar per primera vegada.Seguidament, van venir les fades del vent i es van emportar la Sireneta per fer el bé pel món, ja que s’havia sacrificat i havia estat molt bona.
Fórmula d’acabament del conte: “I un núvol de color de rosa se la va endur cap al cel.”

 

PERSONATGES

 • La Sireneta: La Sireneta és la protagonista del conte i viu al fons del mar. En el conte ens surt descrita com la sisena filla del Rei del Mar. És una nena molt bonica i amb la veu com els àngels. Es lamentava de no tenir 15 anys i no poder sortir a la superfície. El dia que els compleix, puja mar amunt i veu un vaixell amb un Príncep molt guapo. Seguidament, es va aixecar una gran tempesta i els homes van caure a l’aigua. La Sireneta salva al Príncep i se’n torna al fons del mar,  a demanar a una fetillera que li donés unes cames. La fetillera li va donar a canvi de la seva veu. També es convertiria en escuma si el Príncep es casés amb una altra dona. El Príncep però no es va enamorar d’ella perquè tenia una promesa molt bonica. El dia del casament, les germanes van oferir un punyal a la Sireneta per tal que matés al Príncep i es trenqués l’encanteri, però, la Sireneta no va ser capaç, llavors es va convertir en escuma i unes fades de l’aire se la van endur.
 • Rei del Mar: El Rei del Mar era el pare de sis filles molt boniques, la més petita era la Sireneta. Era vidu i vivia amb la seva mare i les seves filles. Viuen tots en un meravellós palau.
 • Germanes de la Sireneta: Les cinc germanes de la Sireneta eren més grans que elles. I eren molt boniques, totes eren sirenes. Al final del relat, són elles qui intenten ajudar a la seva germana petita a què mati el príncep oferint-li un punyal que els hi havia donar la fetillera, però no ho van aconseguir, ja que la Sireneta no va ser capaç.
 • Àvia de la Sireneta: L’Àvia de la Sireneta i mare del Rei del mar, vivia en un meravellós palau amb el seu fills i les seves sis nétes.
 • Príncep: Tenia el rostre del jove més bell del món. El dia que la Sireneta va complir 15 anys i va pujar a la superfície es va aixecar una gran tempesta i el Príncep va caure a l’aigua, seguidament, la Sireneta va acudir a la seva ajuda i el va portar a la platja. El Príncep li tenia molt afecte a la Sireneta però estava enamorat de la seva promesa que també era molt bonica i s’hi va casar.
 • Fetillera: Vivia en el fons del mar. Era una velleta que podia donar-li unes cames humanes a la Sireneta a canvi de la seva veu i de la mort si el Príncep es cases amb una altra dona.
 • Promesa: Una noia molt bonica que el Príncep es va enamorar d’ella, finalment es casen.
 • Fades de l’aire: Venen a buscar a la Sireneta convertida en escuma per poder fer el bé pel món, ja que la Sireneta s’havia sacrificat i havia estat molt bona.

 NATURA

 • Tempesta: Arriba el mateix dia que la Sireneta fa 15 anys i surt per primera vegada a la superfície.  La tempesta és molt gran i fa que el mar s’esbravi i els homes que estaven al vaixell, inclòs el Príncep caiguin a l’aigua.
 • Escuma: Escuma és amb el que es converteix la Sireneta quan no es capaç de matar al Príncep.
 • Món dels Humans:  És un món molt bonic amb un cel. El pare de la Sireneta té por amb aquest món i li recorda a la nena que no és la seva terra.

OBJECTES

 • Vaixell: El vaixell és l’escenari on la Sireneta veu al Príncep per primera vegada. Quan arriba la gran tempesta, el Príncep cau del vaixell i la Sireneta el salva. És, també, l’escenari que conclou la història i s’empren el viatge de nuvis del Príncep i la seva promesa.
 • Punyal: Les germanes de la Sireneta van a buscar la Filletera perquè els hi doni un punyal per donar-li a la Sireneta i aquesta matés al Príncep, però ella va preferir no fer-ho i convertir-se en escuma.

 

ANÀLISI PARATEXT

 •  GENERAL

Aquesta conte tradicional de Hans Christan Andersen és una adaptació d’Anna Grau (2005). Les il·lustracions són d’Irene Bordoy (2005). En la coberta del conte només surt reflectit el nom de la il·lustradora, en canvi a la portada del conte trobem la informació de l’autora de l’adaptació i ens torna a repetir el nom de la il·lustradora.

A la contracoberta trobem que ens fa una síntesi del conte i ens parla dels seus destinataris que són els infants.  No hi ha pròleg ni dedicatòries. Tampoc trobem fragmentació de títols ni paginació.

El text no està justificat i les pàgines s’alternen entre text i il·lustració.

 • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, són totes amb colors molt vius, els tons que predominen són el groc i el blau turquesa.

Els dibuixos són infantils, per les expressions dels rostres i els traços gruixuts.

Les imatges són força carregades i consten de tota mena de detalls.

En la coberta veiem la Sireneta estirada sobre un dofí, aquesta es troba a la superfície contemplant el vaixell on hi ha el Príncep que aquest no se’n adona que està la Sireneta observant-lo. L’expressió de la Sireneta és de fascinació i alegria al observar el Príncep.La Sireneta se’ns presenta amb una noia que encara de trets físics infantils, a més té una mitja melena  i els cabells rossos.

PARATEXT4

En la següent il·lustració veiem la Sireneta a sobre del vaixell com saluda les seves germanes amb cara d’alegria. D’altra banda veiem les cinc germanes amb cara de terror, de crit i de desesperació, ja que n’hi ha una que suplica amb les mans.

Una de les germanes li està oferint un punyal, però la Sireneta és com si no l’hagués vist, ja que sembla aliena a tota la situació.

Aquesta il·lustració pertany al fragment en què les germanes ofereixen el punyal a la Sireneta perquè aquesta mati al Príncep i es salvi de convertir-se en escuma.

En la il·lustració, però, la Sireneta no té expressió de por ni de pena pel que passarà, al conte a més ens diu que en aquell moment la Sireneta plora per primera vegada i en la il·lustració en canvi, està saludant les seves germanes amb cara de felicitat.

Per tant, podem concloure que el text requereix més importància que la il·lustració, ja que no trobem coherència. Ens aporta molta més informació el text que la imatge, encara que les imatges siguin tan vistoses.

Darrerament,  podríem dir que el llibre creiem que està indicat per nens a partir de 4 anys, per la quantitat de detalls de les imatges i la lletra lligada.

PARATEXT3

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s