La Sireneta (2006)

Títol: La Sirenita, 2006.

Autor: Hans Crhistian Andersen

Adapatació: Disney Enterprises, Inc.

Il·lustracions: Estudio Fénix.

Editorial: Criteria Publishing.

ISBN: B-43755-2006

Títol: La Sireneta

Fórmules d’inici del conte: “Ven a escuchar una auténtica historia de mar…”

PLANTEJAMENT:

Com comença? El Príncep Eric i la seva tripulació es troben al mar passejant amb vaixell i parlen de l’existència de les sirenes. Mentrestant al fons del mar hi ha un concert de les filles del Rei Tritó, pare de l’Ariel. Però quan li toca cantar a l’Ariel, aquesta no està ja que ha sortit a la superfície sense permís del seu pare amb el seu amic inseparable Flounder.
Qui és el protagonista? La Sireneta.
Com és?  És una sirena que va a la seva, ja que no fa molt de cas a les normes del seu pare. És desobedient i descuidada. Té una cabellera pel-roja i una veu preciosa. Té nom propi i es diu Ariel.
On viu? Al fons de l’oceà.
Que fa? Li agrada descobrir coses que les onades s’han emportat dels humans, objectes, coberts, etc. Les guarda totes i l’anomena la seva col·lecció privada. Sempre que troba alguna cosa nova se’n va a la superfície i li ensenya a la gavina Scuttle perquè li expliqui que pot ser aquell objecte i per a què l’utilitzen els humans.

NUS:

Què passa? La Sireneta se’n enrecorda que havia d’assistir al concert però ja era massa tard. El seu pare li dóna una reprimenda dient-li que és molt desobedient i descuidada. La Sireneta se sent molt malament i se’n va al seu racó d’objectes humans per oblidar-se de tot. Desitjava poder sortir del mar i tenir unes cames per descobrir coses.  De repent veu un reflex a la superfície i puja per observar que hi ha. Veu un vaixell ple de llums i música, llavors s’acosta i veu el Príncep ballant i el seu gos Max. El majordom Grim li regala al Príncep pel seu aniversari una figura d’ell mateix que no li agrada gens. Seguidament, una tempesta va enfadar el mar i un llampec va trencar l’electrificació i es va provocar un incendi. Els mariners i el majordom van poder sortir amb una barca, però el Max s’havia quedat atrapat i el Príncep Eric el volia rescatar. Llavors va fer un esclat el vaixell i la Sireneta va anar a buscar al Príncep per rescatar-lo.  Li va cantar i el va deixar estirat a la sorra. Però de repent va sentir la veu del majordom Grim i se’n va tornar cap a l’aigua.
Quin problema? La Sireneta es queda enlluernada pel Príncep Eric. No pot parar de pensar amb ell i se sent molt trista. El seu pare no li dóna suport, ja que segons el Rei Tritó els humans són incapaços de sentir, ja que es mengen els peixos.  Aleshores va aparèixer dos morenes esclaves de la malvada Bruixa del Mar, Úrsula.  Aquesta, vol aconseguir ser la reina dels oceans però el trident i la corona pertany al Rei Tritó. Per això Úrsula intenta cavil·lar un pla per aconseguir ser la reina. Les morenes li diuen a l’Ariel que la seva senyora, Úrsula, pot ajudar-la i se l’emporten cap a la cova de la Bruixa.  Un cop amb la Bruixa, aquesta li proposa un tracte; Abans de la posta del sol del tercer dia la Sireneta ha de fer-li un petó al Príncep Eric, si falla la Sireneta es convertirà en un monstre del jardí la Malvada Bruixa i no podrà veure mai més la seva família. Si aconsegueix donar-li un petó tindrà les cames per tota la seva vida, però tampoc podrà tornar a l’oceà. Per fer tot això, primer, la Sireneta li havia de donar la seva veu a la Malvada Bruixa Úrsula. Ella va accepta i va firmar un contracte. De repent li van començar a sortir unes cames humanes i la cua de peix de l’Ariel s’anava desfent i va pujar ràpidament a la superfície per no ofegar-se.
On passa? Al fons de l’oceà.
Quan passa? No hi ha temporització.

DESENLLAÇ:

Com acaba? El gos del Príncep, olora la Sireneta i borda corrent direcció cap a ella, el Príncep el segueix confós. De repent veu l’Ariel, la cara de la noia li sonava familiar al Príncep, que des d’aleshores sabia passat les hores buscant aquella noia que el va salvar el dia de l’explosió al vaixell, però al veure que no tenia veu les seves esperances es van esvair. Se l’ha va emportar al palau, allà el servei l’ha van netejar i la van posar bonica. Mentrestant, el crustaci Sebastià seguia a l’Ariel sense que ella ho sabés, ja que havia marxat del món del mar sense dir ni una sola paraula. Es va ficar a la cuina i el Chef Louis el va trobar i el va ficar a la cassola. Quant el servei va treure els plats per l’Ariel i el Príncep Eric, el Sebastià es trobava en un els plats, de repent va sortir corrents d’un plat i la Sireneta el va veure i sorpresa el va amagar.El segon dia a la posta de sol, el Príncep i l’Ariel van sortir a fer un passeig amb barca per un canal, quant semblava que tot anava rutllant entre els dos i s’anaven a fer el primer petó, les malvades morenes van sacsejar la barca on es trobaven l’Ariel i el Príncep i els dos van caure a l’aigua. Úrsula els estava vigilant i de cap de les maneres podia deixar que es fessin un petó. Llavors, va idear un altre pla; Utilitzaria la veu de la Sireneta per hipnotitzar al Príncep a través d’un collaret de cargol de mar, aquest s’enamoraria d’Úrsula, ja que, es convertiria en una bonica noia i li demanaria per casar-se aquella mateixa nit. I així ho va fer. Al matí, la gavina Scuttle va a felicitar a l’Ariel pensant-se que el casament que se celebraria aquella nit era l’enllaç de la pròpia Ariel i el Príncep Eric. L’Ariel es va quedar molt sorpresa. La gent del regne no s’ho podia creure, que en una sola nit el Príncep Eric que havia estat dies i dies buscant aquella noia que l’havia salvat, s’enamorés bojament d’una altra.
Com se soluciona el problema? La gavina Scuttle sabia que alguna cosa estranya estava succeint i va anar a espiar aquella noia misteriosa que havia enamorat al Príncep amb unes poques hores. Va veure que en realitat era l’Úrsula que s’havia transformat en humana gràcies als seus poders. I li va anar a explicar a l’Ariel.Era l’hora del casament, la posta de sol del tercer dia. El crustaci Sebastià, que s’havia assabentat de tot, va anar a explicar-ho al Rei Tritó, d’altra banda la gavina Scuttle va anar a buscar una gran tropa de criatures del mar per ajudar l’Ariel. El gos Max no parava de grunyir la falsa noia, però el Príncep estava totalment hipnotitzat.De repent, totes les criatures van saltar al vaixell on s’estava celebrant l’enllaç matrimonial. El gos, les gavines, els dofins, les foques i tot de criatures van començar a escopir a l’Úrsula, a estirar-li els cabells, etc, fins que se li va caure el collaret de cargol de mar al terra i es va trencar. De l’interior, va sortir la preciosa veu de l’Ariel que va tornar dins la seva boca. El Príncep va sortir del seu encanteri i es va sorprendre al reconèixer l’Ariel, la seva salvadora. De repent, es va començar a pondre el sol, la malvada bruixa es va convertir en el pop terrorífic, va agafar l’Ariel i es va tirar per la borda. Seguidament, el Rei Tritó li para els peus. L’Úrsula li diu que si vol la seva filla li haurà de donar la corona i el trident, és a dir, el poder del regne. El Rei amb tot el dolor, accepta. Úrsula comença a créixer de manera desmesurada, de repent el Príncep Eric li clava el pal de bauprès a la panxa i s’esvaeix.El Rei Tritó amb el seu trident i la seva corona, observa la seva filla Ariel com des d’una pedra mira al seu Príncep estirat a la sorra. De repent, enfoca el seu trident a la cua de peix de la seva filla i li dóna dos cames humanes.L’Ariel desbordada de felicitat corre cap al Príncep i el besa. Llavors se celebra l’enllaç matrimonial de l’Ariel i el seu Príncep Eric juntament amb tots els habitants del mar i tots els humans del regne.
Fórmula d’acabament del conte: “¡Adiós Ariel, adiós! ¡que seas muy feliz por el resto de tus días!.”

 

PERSONATGES

 • El Príncep Eric: Noi alt i moreno, atractiu. Es queda meravellat de la veu de l’Ariel i el seu rostre, però al estar inconscient en el moment que la veu, després no pot dibuixar-la en la seva ment. Es passa els dies buscant-la i té molt clar que es casarà només amb la noia dels seus somnis que era l’Ariel. Al final del relat, gràcies a ell es salva la Sireneta i el Rei Tritó torna a posseir el trident i la corona del seu Regne, ja que li clava el pal de bauprès del vaixell a la panxa de la Malvada Bruixa i es desfà el malefici.
 • Els mariners: Són la tripulació del vaixell del Príncep Eric. Al principi de la historia són els primers que fan referencia al Rei Tritó i les Sirenes. Un d’ells li diu a l’Eric que existeixen les Sirenes i el Món del Mar, però el majordom Grim diu que només són tonteries.
 • El Rei Tritó: És el pare de la Sireneta. Està preocupat per la seva filla, ja que mai fai cas i és molt desobedient, puja a la superfície sense permís. Ell té por que l’Ariel descobreixi massa el Món dels Humans, ja que, no és el seu món. Per ell els humans són éssers freds i superficials, ja que són incapaços de sentir, ja que es mengen els peixos i els hi fan mal. Fa servir el Crustaci Sebastià de vigilant de la petita Ariel. Al final del relat, dóna el trident i el poder del Regne a la malvada bruixa Úrsula per poder salvar la seva filla en mans d’aquella bèstia. També, és ell qui li dóna la felicitat a l’Ariel, ja que, commogut per la tristesa que li provocava la seva filla li dóna ell mateix unes cames sabent que la perdria per sempre, però era el que la seva filla desitjava.
 • Horacio Ignacio Crustáceo Sebastián: És la mà dreta del Rei Tritó. Sempre està controlant a l’Ariel i recordant-li que no ha de ser desobedient i que ha de fer cas al seu pare.  Vigila a l’Ariel i li explica al Rei Tritó.
 • Flounder: És l’amic inseparable de l’Ariel. L’Ariel sempre li explica les seves angoixes. Ell vol el millor per ella encara que sigui lluny del seu costat.
 • La Sireneta Ariel: És la protagonista. Viu al fons de l’oceà. És curiosa, desobedient, descuidada, molt sentimental i no té por a res, viu en la seva bombolla. Somia marxar del mar i convertir-se en una humana i viure al costat del seu Príncep Eric. Poder descobrir mil objectes i eines, paisatges i colors. Li apassiona les coses humanes i col·lecciona tots els objectes que les onades s’han endut d’aquell món fantàstic. Té germanes però no ens en descriu la quantitat. El seu amic inseparable és el peix Flounder i comparteixen la majoria de moments. També té l’amiga gavina Scuttle, un personatge histèric, divertit i innocent. A qui li ensenya tots els objectes que troba, aquesta s’inventa els significats de la utilitat d’aquests objectes i l’Ariel se’ls creu. L’únic que desitja és viure amb el seu estimat, es passa els dies i les hores pensant en aquella vida somiada, per això es deixa engalipar per les morenes, perquè accedeix a la cova de l’Úrsula sabent que era la malvada bruixa de l’oceà.
 • Gavina Scuttle: Personatge divertit, histèric i innocent. Dóna un sentit humorístic a la història, ja que s’inventa tots els significats d’utilitat dels objectes que l’Ariel li ensenya. Ella, és l’encarregada de descobrir l’engany de l’Úrsula quan es converteix en humana per casar-se amb el Príncep Eric. També s’encarrega d’avisar a totes les criatures del mar per ajudar a desfer l’encanteri de l’Úrsula.
 • Morenes: Són les esclaves i subordinades de la Malvada Bruixa de l’oceà, Úrsula. Són elles qui per ordre d’Úrsula, van engalipar la Sireneta per emportar-se-la cap a la cova de la Malvada Bruixa i així oferir-li el tracte. També, al segon dia en la posta de sol, quan el Príncep Eric i la Sireneta s’estan a punt de donar el primer petó, són elles qui sacsegen la barca i els dos protagonistes cauen a l’aigua.
 • Úrsula: És la Malvada Bruixa de l’Oceà. Té poders i a través d’aquests pot vigilar tot el que fa l’Ariel. Quan veu que és el moment per oferir-li ajuda, envia les dos morenes per emportar-se la Sireneta cap a la cova de la Malvada Bruixa. Allà li ofereix un tracte, l’Ariel podria estar amb el seu estimat i li donaria dos cames, però al tercer dia quant es posi el sol, si encara no s’han fet cap petó, l’Ariel es convertirà en un monstre del jardí de l’Úrsula. A canvi de tot això, però, li havia de donar la seva veu. Al segon dia, en la posta sol, l’Ariel i el Príncep s’estaven a punt de fer un petó mentre feien un passeig en una barca per un canal, quan de repent les morenes de l’Úrsula van fer caure als dos personatges a l’aigua. L’Úrsula veia que la relació del Príncep i l’Ariel anava vent en popa i va transformar-se en una bonica noia i va utilitzar la veu de la Sireneta per hipnotitzar el Príncep i que aquest li demanes per casar-se. Però en el moment que estaven al altar, una gran quantitat de criatures van fer que el collaret de cargol de mar que posseïa la veu de la Sireneta es trenqués, l’Úrsula es va convertir en el monstre que era i la Sireneta va recuperar la seva veu. Al final del relat, el Príncep Eric li clava el pal de bauprès del vaixell a la panxa de l’Úrsula i es mor.
 • Max: És el gos del Príncep Eric i el seu millor amic. És el primer que sent la presència, veu a l’Ariel i a més li fa un petó, la nit de la celebració d’aniversari del Príncep. El dia que l’Ariel es converteix en humana, el Max sent la seva olor i se’n va corrents cap a ella, a més li fa un gest al Príncep Eric perquè aquest el segueixi. Al final del relat, també és el primer que s’adona que la noia amb qui s’està a punt de casar el Príncep amaga alguna cosa estranya. Gràcies a ell i a les altres criatures ajuden a desemmascarar la Malvada Bruixa Úrsula.
 • Majordom Grim: És el majordom de l’Eric i sempre està al seu darrere, aconsellant-lo. És una mica innocent i vol el bé pel Príncep Eric.
 • Servents del palau: Són simpàtics i ajuden a convertir a la Sireneta Ariel en una preciosa noia humana. Mai estan a favor de la noia que apareix i  que hipnotitza el Príncep. Encara que l’Ariel no tingués veu va enamorar a tot el Regne per la seva bellesa i el seu somriure.
 • Chef Louis: Té una lluita aferrissada amb el Crustaci Sebastià. El descobreix a la cuina i el fica a la cassola i el farceix. Tot seguit el fica al plat que els servents serveixen al Príncep i a l’Ariel. Al final del relat i posant-li un toc d’humor final, es tornen a retrobar i continuen amb la seva lluita simpàtica.
 • Criatures del mar: Estan sempre darrere l’Ariel, jugant i donant-se carícies. Al final, gràcies a l’avís de la gavina Scuttle i el gos Max ajuden a desemmascarar la verdadera identitat de la Malvada Bruixa Úrsula.

NATURA

 • Tempesta: La tempesta es produeix el dia que el Príncep feia la seva celebració d’aniversari en un vaixell. L’Ariel, que havia pujat a la superfície sense permís del seu pare va veure per primera vegada aquell Príncep que la va enlluernar. Un llampec fa que l’electrificació del vaixell es trenqui i provoqui un incendi
 • Foc: La tripulació i el majordom poden escapar amb una barca salvavides, però el gos Max es queda atrapat en el foc. El Príncep el rescata però de repent el vaixell explota i aquest surti disparat. La Sireneta el rescata i a partir d’aquell moment l’Ariel només pensa en com pot estar prop d’aquell Príncep.
 • Món Humans: El Món del Mar, les criatures, les Sirenes, els Tritons, per ells el Món dels Humans és un món totalment aliè, per ells els humans són éssers terrorífics i bèsties i incapaços de sentir. D’altra banda, per la Sireneta el Món dels Humans  és un món anhelat, desitjat, fantàstic i ple de coses per descobrir, mil objectes, vestits, palaus, paisatges...

 OBJECTES

 • Col·lecció privada d’objectes: L’Ariel tot el que troba pel fons de l’oceà que les onades s’ha emportat de la platja dels humans ho guarda i ho col·lecciona. Li fascina tots els objectes, ja siguin coberts, llibres, figures, eines i instruments de tota mena. Ho té com un secret i només el seu amic Flounder pot accedir i ho sap. Es passa hores tancada en el seu racó pensant en una vida fora del mar.
 • Estàtua del Príncep: El majordom Grim li regala al Príncep Eric pel seu aniversari una gran figura d’ell mateix en posició de lluita. El Príncep fa veure que li agrada però realment no li ha agradat gens. A causa del llampec , l’incendi i conseqüentment l’explosió que es provoca en el vaixell, fa que l’estàtua se’n vagi al fons del mar. L’Ariel la troba i somia amb una vida al seu costat abraçada a la gran figura del Príncep.
 • Collaret cargol de mar: El collaret de cargol de mar és un objecte màgic de l’Úrsula. En el moment que fa el tracte amb la Sireneta aquesta li ha de donar la seva preciosa veu. L’Úrsula la guarda dins del cargol de mar. Quan veu que les coses no estan sortint com ho havia planejat, es transforma en una jove bonica i es penja el collaret de cargol de mar al coll per poder utilitzar la veu de l’Ariel, mitjançant aquesta hipnotitza al Príncep perquè es casi amb ella. Al final del relat, les criatures fan que el cargol de mar es trenqui i la veu de la Sireneta torni a la seva boca.
 • Contracte: La Malvada Bruixa del Mar li ofereix un tracte a la Sireneta. Ella li donaria unes cames a canvi de la seva veu, però abans del tercer dia en la posta de sol li tindria que haver fet un petó al Príncep sinó l’Ariel es convertiria en un monstre i una esclava de la Malvada Bruixa. L’Úrsula li ofereix un contracte per escrit i l’Ariel el firma. Al final del relat, quant l’Úrsula rapta a la Sireneta i es tira per la borda, el Rei Tritó intenta parar-li els peus, però la Malvada Bruixa ensenya el contracte que la pròpia Ariel havia firmat amagada del seu pare. El Rei Tritó intenta destruir el contracte però és impossible. Finalment, quant l’Úrsula aconsegueix el trident i la corona, el contracte embolcalla al Rei Tritó.
 • Corona i Trident: És el símbol de la possessió del Regne del Oceans. Pertany al Rei Tritó, però la Malvada Bruixa Úrsula està disposada a jugar amb la filla del Rei per aconseguir el Trident i la Corona i per tant, posseir el Regne. Hi ha un moment en el final del conte que l’Úrsula posseeix aquests dos objectes, però gràcies al Príncep tornen en mans del Rei Tritó.
 • Vaixell: El vaixell és l’escenari on la Sireneta veu al Príncep per primera vegada en la celebració del seu aniversari. També és la primera vegada el gos Max veu i saluda a l’Ariel. Quan arriba la tempesta, el llampec, l’incendi i conseqüentment l’explosió, el Príncep cau del vaixell i la Sireneta el salva. També, és l’instrument que utilitza el Príncep Eric per matar la Malvada Bruixa Úrsula i desfer del tot el malefici. Li clava el pal de bauprès a la panxa.

 

ANÀLISI PARATEXT

 • GENERAL

Aquest conte és una adaptació dels germans Hans Christan Andersen, per la companyia Disney (2006). Aquest llibre en concret pertany a una adaptació a còmic per l’Estudi Fénix (2006), les il·lustracions són les creades per Disney. La rotulació i l’adaptació pertany a l’Estudi Fénix.

En la coberta l’única informació destacada és la il·lustració, el títol i el nom de la companyia Disney. En la portada trobem la referència bibliogràfica.

No trobem ningun indicador que ens indiqui el destinatari del conte.

No hi ha pròleg, ni dedicatòries. Tampoc trobem fragmentació de títols.

El conte està paginat i distribuït per vinyetes que aquestes ocupen tot l’espai.

 •  IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, són pintades amb colors molt vius. La Sireneta té el cabell pel-roig i la part de dalt d’un banyador.

Les il·lustracions són les mateixes que la pel·lícula Disney.

Les expressions de la cara són reals i humanes. En les imatges hi ha tot tipus de detalls i s’expressa les intencions de l’autor mitjançant les faccions i els gestos dels personatges.

Al centre de la coberta trobem una il·lustració de l’Ariel asseguda en una pedra mirant al lector i el Príncep incorporat mirant-la amb amor i tendresa. A la part inferior hi ha els seus tres amics la ganvia Scuttle, el crustaci Sebastià i el peix Flounder.

La ubicació de la imatge ens descriu quins seran els protagonistes principals: l’Ariel i el Príncep Eric i quins seran els seus ajudants i seguidors.

PARATEXT8

En la següent  il·lustració pertany al fragment que la Malvada Bruixa del Mar Úrsula intenta convèncer a l’Ariel de les bones coses que aconseguirà amb unes cames humanes.

El text és un diàleg continu entre els personatges i és totalment coherent amb la il·lustració que el presenta. El autor detalla clarament les intencions i sentiments que tenen cada personatge.

Un dels missatges subliminals que podem observar en aquesta pàgina és quan l’Úrsula està imposant el model de bellesa, prim i guapo. Aquesta premissa pot implicar la creació de rols i estereotips en els nens/es que estan visionant el còmic.

Podem concloure que la il·lustració ens dóna més informació que el text i podríem llegir la història sense diàleg, tan sols amb les expressions i els gestos dels personatges.

Darrerament,  podríem dir que el llibre creiem que està indicat per nens a partir de 8 anys, per l’adaptació al còmic, els colors i com estan definits els personatges.

PARATEXT7

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s