La Sireneta (2001)

Títol: La sirenita/ The Little Mermaid, 2001.

Autor: Hans Christian Andersen

Il·lustracions: Enrique Ibàñez

Editorial: Ediciones Rueda, J.M., S.A.

ISBN: 84-8447-053-9 (Vol.X)

Títol: La Sireneta/The Little Mermaid

Fórmules d’inici del conte: “En lo más profundo de un mar intensamente azul, un rei sabio y justo, el rey del mar, un tritón, que habitaba en un Hermoso Palacio con su esposa y sus cinco hijas, las bellísimas sirenas.”

PLANTEJAMENT:

Com comença? En el fons del mar vivia el Rei del mar, la seva esposa i les seves cinc filles. La més petita i la més bonica era la Sireneta que tenia una veu que enlluernava totes les criatures del mar. Aquesta desitjava amb totes les seves forces complir 15 anys per poder contemplar el cel i pujar a la superfície.
Qui és el protagonista? La Sireneta
Com és?  És la petita de cinc germanes i la més bonica. Té una veu que enlluerna a totes les criatures del mar.
On viu? En la profunditat d’un mar intensament blau, en un meravellós palau.
Que fa? Expressa la seva curiositat i les seves ganes per complir 15 anys i pujar a la superfície.

NUS:

Què passa? La sireneta compleix 15 anys i puja a la superfície amb l’advertència que el seu pare li dóna; Que tingui molt de compte de no topar amb un ésser humà. Un cop arriba a la superfície comença a fosquejar i contempla com un vaixell es disposa a tirar l’ancora. Sent crits de felicitacions del vigèsim aniversari d’un home. De repent, un vent gelat va començar a arrissar el mar, la Sireneta va veure com el jove capità va caure al mar. Llavors, el va arrastrar fins la platja. Allà va intentar donar-li calor al jove, però de repent va sentir unes veus i se’n va anar corrents cap a l’aigua. Eren tres noies, al mateix moment el jove va obrir els ulls i va veure el rostre de la més jove de les noies
Quin problema? La Sireneta no pot deixar de pensar en el rostre del capità, i es va posar a plorar a la seva habitació maleint la seva cua de peix. Llavors, va acudir a la Bruixa del Mar per dir-li que volia ser humana, la Bruixa va concedir-li a canvi de la seva preciosa veu i també li va dir que si el jove capità es casés amb una altra dona, ella es convertiria en bombolla. Li va donar una poció màgica i la Sireneta se’l va beure.
On passa? Al fons del mar.
Quan passa? No hi ha temporització.

DESENLLAÇ:

Com acaba? El Príncep mogut per un inexplicable desig va anar fins la platja on la Sireneta l’havia salvat. Allà es va trobar la Sireneta nua i inconscient. Aquest la va agafar i se la va emportar. Li va donar tot el que una jove podia desitjar, vestits, habitacions, dames al seu servei, però el Príncep no estava enamorat de la Sireneta, sinó que estava enamorat de Elizabeta la més jove de les germanes que havia conegut quan va obrir els ulls després del naufragi.
Com se soluciona el problema? Per la nit, va haver-hi una celebració de noces del Príncep i Elizabeta al vaixell. Sireneta va sentir unes veus i va treure el cap per la finestra, allà hi havia les seves germanes que havien fet un tracte amb la Bruixa, a canvi de les seves cabelleres els hi havia donat un ganivet perquè matés al Príncep i així es tornaria a convertir en una sirena.Per la nit, quant el Príncep i la seva esposa dormien, la Sireneta va entrar a la seva habitació però al veure l’amor que es respirava va tirar el ganivet per la borda i seguidament es va tirar ella. Es pensava que es dissoldria però les fades de l’aire la van aixecar i se la van emportar dient-li que estaria sempre amb el Príncep ja que l’estaria protegint des de l’aire.
Fórmula d’acabament del conte: “Y Sirenita es, desde aquel entonces, una de las hades bienhechoras.”

 

PERSONATGES

 • La Sireneta: La Sireneta és la protagonista del conte i viu al fons del mar. En el conte ens surt descrita com la cinquena filla del Rei del Mar. És la més petita i la més bonica de les germanes. Enlluernava a totes les criatures del mar per la seva preciosa veu. Té molta impaciència i desitja complir 15 anys per poder veure que s’amaga a la superfície.   El dia que va complir els anys esperats, va pujar a la superfície quan fosquejava i va veure un vaixell on estaven celebrant el vigèsim aniversari d’un jove capità. Un vent gelat va venir de repent i va fer caure al jove capità a l’aigua. La Sireneta el va arrastrar lluitant contra les onades fins a la platja més pròxima. Allà va intentar donar-li calor, però va sentir unes veus femenines que s’aproximaven i se’n va tornar a l’aigua. La Sireneta es va enamorar del Príncep i no es podia treure del cap el seu rostre. Llavors, amagada de la seva família va anar a veure a la Bruixa del mar, i li va demanar una poció màgica per convertir-se en humana. La Bruixa li va donar a canvi de la seva veu i de la mort d’ella si el Príncep es casés amb una altra dona. La Sireneta va sentir un dolor molt fort després de beure la poció i es va quedar inconscient a la  sorra. El  Príncep la va agafar i se la va emportar a casa, allà la va cuidar i no li faltava de res, però no tenia el seu amor, ja que, el Príncep s’havia enamorat d’una altra dona. La nit del casament, les germanes de la Sireneta li donen un ganivet perquè matin al Príncep i així que es tornes a convertir en sirena, però ella no es capaç de matar a la persona que s’estimava i es va tirar per la borda convertint-se en una fada del bé.
 • Rei del Mar: El Rei del Mar era un tritó, vivia amb la seva esposa i les seves cinc filles en un meravellós palau al fons del mar. Era l’encarregat de deixar sortir a les filles a la superfície. Tenia molta por que les filles s’encuriosissin massa amb el món dels humans i els hi recordava que aquell no era el seu món.
 • Germanes de la Sireneta: Les quatre germanes de la Sireneta eren més grans que elles. I eren molt boniques, totes eren sirenes. Al final del relat, són elles qui intenten ajudar a la seva germana petita a què mati el príncep oferint-li un ganivet que els hi havia donar la Bruixa del Mar a canvi de les seves cabelleres, però no ho van aconseguir, ja que la Sireneta no va ser capaç de matar-lo.
 • Mare Sireneta: Vivia amb les seves cinc filles sirenes i el seu espòs era el Rei del Mar. Li diu a la Sireneta que ha de tenir paciència perquè abans dels 15 anys encara se és massa jove per pujar a la superfície.
 • Príncep: El dia que Sireneta puja a la superfície per primera vegada ja que compleix els 15 anys, ell paral·lelament celebra el seu vigèsim aniversari al vaixell. El Príncep li concedia a la Sireneta una atenció especial però no estava enamorat d’ella, sinó d’una jove que va veure la primera vegada quant va obrir els ulls després d’haver tingut el naufragi.
 • Bruixa del mar: Vivia en el fons del mar. És l’encarregada de donar-li una poció màgica a la Sireneta per donar-li unes cames humanes a canvi de la seva veu i la seva transformació en bombolla si el Príncep es casés amb una altra dona.
 • Elizabeta: Era una jove i bonica dona. Va aparèixer en el moment que el Príncep estava estirat a la sorra i quant va obrir els ulls la va veure i es va quedar enlluernat. Finalment, es casa amb ella.
 • Fades de l’aire: Venen a buscar a la Sireneta convertida per poder fer el bé pel món i protegir els éssers humans.

 NATURA

 • Vent gelat: Arriba el mateix dia que la Sireneta fa 15 anys i surt per primera vegada a la superfície.  Aquest ve acompanyat d’una tempesta que fa que el Príncep es caigui a l’aigua i conseqüentment que la Sireneta acudeixi a la seva ajuda.
 • Món dels Humans:  Món anhelat i desitjat per la petita sireneta.

OBJECTES

 • Vaixell: El vaixell és l’escenari on la Sireneta veu al Príncep per primera vegada. Quan arriba el vent gelat i la tempesta, el Príncep cau del vaixell i la Sireneta el salva. És, també, l’escenari que conclou la història, la sireneta pren una decisió  i s’empren el viatge de nuvis del Príncep i la seva promesa.
 • Poció màgica: Li dóna la Bruixa del Mar a la Sireneta perquè aquesta pugui tenir unes cames i viure al Món del humans, a canvi de la seva veu.
 • Ganivet: Les germanes de la Sireneta van a buscar la Bruixa del Mar perquè els hi doni un ganivet per donar-li a la Sireneta a fi que matés el Príncep, a canvi les germanes donaren els seus cabells a la Bruixa. La Sireneta, però no era capaç de matar la persona que s’estimava i va preferir tirar-se per la borda i convertir-se en una fada del bé

 

ANÀLISI PARATEXT

 •  GENERAL

Aquesta conte tradicional és una versió original dels germans Hans Christan Andersen. Pertany a la col·lecció CuentaCuentos Bilingüe, 2001.

Les il·lustracions són de Enrique Ibáñez (2001). En la coberta del conte no ens surt reflectit l’il·lustrador, tan sols en surt el nom de la col·lecció i l’editorial.

No trobem ningun indicador que ens indiqui el destinatari del conte.

Hi ha una nota d’autor abans de la portada on ens explica de manera sintètica els orígens dels contes que surten relatats. Són tres: El llibre de la selva, La Sireneta i el Rei Artur.

Cada fragment del conte surt traduït a l’anglès, així a mesura que vas llegint pots anar traduint-ho momentàniament.

No hi ha dedicatòries. Tampoc trobem fragmentació de títols ni paginació.

El text no està justificat i el text està superposat a la il·lustració, ja que aquesta ocupa tot l’espai.

 • IL·LUSTRACIONS

Les il·lustracions, de manera general, podem dir que totes segueixen una gamma amb tons pastels sempre acompanyat amb pigments blancs, en totes les imatges surten rodones blanques petites que impregnen la imatge donant sensació d’aigua i de bombolles.

Els dibuixos són bastant esquemàtics encara que sempre dóna més importància a l’entorn natural del mar i les criatures que habiten que als protagonistes que serien la Sireneta, les seves germanes i els seus pares.

En la coberta no trobem rastre de la Sireneta, ni de cap dels contes que ens surt relatats. Igual perquè pertany a una col·lecció de diversos volums.

En la il·lustració veiem un avi amb un llibre a les mans i sembla que el net o la neta s’hagi quedat adormit a la seva falda mentre aquest li estava explicant un conte. La part superior de la il·lustració és plena de fantasia, unes fades un tan terrorífiques sembla que vulguin entrar dins el llibre i un castell s’alça a la part superior dreta de la imatge.

PARATEXT6

La següent il·lustració pertany al començament del relat, quant ens presenta la ubicació i els personatges del conte.

A la part superior trobem el text en espanyol i a la part inferior trobem la traducció en anglès en diferent color.

Podem observar que la il·lustració s’ubica en el centre donant-li major èmfasi.

Aquesta il·lustració pertany al fragment que l’autor presenta als personatges i l’espai on transcorrerà l’acció. A primer cop d’ull el primer que veiem són els coralls , les algues i algun peix i dofí. Al centre d’aquest espectacle de color veiem una figura dorada que és el color que més atrau la vista en aquesta il·lustració. Ens hem de fixar molt bé per poder distingir la figura del Rei del Mar  i  de tres sirenes estirades als seus peus. Totes les figures estan pintades del mateix color i costa reconèixer-les.

Se’ns presenta la Sireneta i la seva família, però tan sols trobem la figura del Rei del Mar i tres sirenes que no sabem si una d’elles és la Sireneta o l’esposa o pel contrari alguna de les seves filles.

Per tant, podem concloure que el text ens dóna més informació que la imatge, encara que la imatge per la seva ubicació l’autor li ha volgut atribuir força importància.

Darrerament,  podríem dir que el llibre creiem que està indicat per nens a partir de 5 anys, per la quantitat de detalls de les imatges, els colors vistosos i la traducció a l’anglès.

PARATEXT5

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s